0

П о това време на годината пчеларите започват да стимулират семействата за пролетното развитие. Избираме времето, когато да направи това, според пашата, за която се готвим, като връщаме 70 дни назад, съветва в Ютюб пчеларят Стоян Боянов за интензивно пролетно развитие на пчелните семейства.

Той прави уговорката, че този метод за развиване на пчелните семейства е много интензивен. Ако имате силни семейства, трябва да знаете какво ще правите с тях, защото те ще се развият преди главната паша. Тази технология работи много добре за средни семейства. 

Боянов обяснява и защо точно 70 дни. Знаем, че на майката й трябват приблизително 30 дни, за да развие и достигне максимума на яйценосната си дейност, когато снася над 1500 яйца на денонощие. Добавяме още 20 дни, докато се излюпят личинките, и още 20 дни, за да излязат пчелите да работят навън. Правим осведомителен преглед дали семейството има майка и колко рамки заема. Ще стесним гнездото, за да може то да поддържа по-лесно температурния баланс в кошера.

Правим това, защото температурният фактор играе важна роля за развитие на яйценосната дейност на майката. Трябва да подадем по една протеинова питка на семейството, защото по това време на годината, когато излизат от зимата, пчелите имат нужда от подпомагане с протеинова храна. Тя им трябва за изхранване на пилото.

Протеиновата питка стимулира майката за залагане на повече пила. Пчелите ще започнат да се хранят по-добре. По това време на годината започва цъфтеж на някои растения, но прашецът не е достатъчно и затова е необходимо на пчелите да им се помогне с протеинови питки. Едновременно с това трябва да прегледаме и хранителните запаси на семейството. Гледаме и за това дали семейството има майка.

Стесняването на кошера става най-лесно, като използваме фибран. Той служи и като топлоизолация на семейството. Изкарваме част от питите и ги оставяме зад преградната дъска – фибрана. Освен преградна дъска се слагат затоплящи материали върху самото семейство. Когато стесняваме гнездото, пчелите заемат цялото пространство, което сме им оставили.

Първоначално само стесняваме семейството, а след седмица завъртаме питите и започваме да подаваме нови пити, които сме изкарали зад преградната стена, за да се усвоят от пчелите. Това трябва да се прави при благоприятни климатични условия. Паралелно с това ще разпечатаме малко мед за подбуждане на семейството.

Ще разпечатаме затоплената пита и ще я завъртим, за да може майката да започне да работи по целия обем на питите. Пчелите ще преместят меда, при това преместване те консумират от този мед и силно се подбуждат за развитие. Паралелно с това третираме с препарат срещу нозематоза според препоръките на производителя. Оставяме семейството на спокойствие за 7-10 дни. След това крайната рамка я разпечатваме и я слагаме по средата на гнездото. На нейно място преместваме рамка зад преградната дъска.

Спешно създаваме работа на майката

Спешно трябва да се създаде работа на семейството, защото иначе то ще се изрои. Най-добре е да ползваме корпусна технология. Питите със запечатано пило се отбелязват. Отделя се питата с майката. Трябва да вдигнем пити със запечатано пило в горния корпус и да демарираме семейството, за да създадем работа на младите пчели и на майката. Когато няма достатъчно отделяне на нектар, се подава на семейството захарен сироп през хранилката. Този начин на работа ни позволява да изградим нови рамки, да създадем работа на майката и да влезем в пашата с много силни семейства.