0

З имата вече дойде и по нашите ширини и една от спасителните и здравословни напитки е чаят. Идната седмица на 15 декември се чества неговият световен ден. Той е най-консумираната напитка след водата. Конкурира дори и кафето по редица показатели. Например най-консумираният в света чай - черният, също има  кофеин, дори повече спрямо използваното тегло. За разлика от кафето обаче тук заради антиоксидантите кофеинът се усвоява от тялото по-дълго и по-здравословно. Прелюбопитен факт е, че паралели се откриват и при гледането на бъдещето в чаша (тасеография). Има сведения, че гадаенето по утайката от чай предхожда врачуването на кафе с поне 4000 години.

Вкусът на чайовете, както и на вината, зависи от това къде растат, както и от вида на храста. „Но всички, които се класифицират като чай, трябва да идват от листата на растението Камелия (Camellia sinensis)“, казва експертът Кейт Улард. По думите й всичко останало се води запарка от билка (като мента) или плод (като малина). Изследователи твърдят, че чаят е открит през 2737 г. преди Христа (а кафето едва през Средновековието). За първия човек, въвел предтечата на днешните чаени церемонии, се счита китайският император Шън Нун. Той случайно открил, че напитката освобождава свойствата на растението. Една легенда реди, че  в котлето с вряща вода на императора попаднали листенца, донесени от вятъра. Те оцветили водата и я овкусили по невероятен начин. Ето защо за родината на чая се счита Китай. Древните там препоръчват чаят да се прави с прясна езерна вода.

Една чаша чай с фекалии от панда излиза 200 долара.

 Една чаша чай с фекалии от панда излиза 200 долара.

Най-консумираният чай е черният. От всичкия изпит по света той съставлява 75%. Известният „Ърл Грей“ е кръстен на Чарлс Грей - министър-председателя на Великобритания през 30-те години на XIX век. Toва е черен или зелен чай с цитрусов аромат на бергамот.  Всекидневно британците пък изпиват около 165 милиона чаши от ароматната напитка - количество, равняващо се на внушителните 62 милиарда чаши чай годишно. Чаят е национална напитка на Афганистан и Иран.

Продуктът е въведен в Европа в края на XVII век като доста ценна стока. Лондонската борса действа поне 300 г. До 50-те години на миналия век една трета от целия чай в света се купува чрез търгове там. През XVIII век контрабандисти започват да смесват чая с други растения, за да увеличат печалбите си. Обикновено са добавяли клонки, дървени и дори железни стърготини. Разследване от 1700 г. показва, че едно село край Лондон произвеждало 20 тона чай менте с листа от ясен, преварени (за цвят) в овча тор. 

Днес най-големи производители са Индия, Кения и Шри Ланка. Необходими са около 2000 малки листенца, за да се направи само един килограм готов чай. В Индия не минава събитие, без на масата да присъства ароматната напитка. В страната на свещените крави спазват английските правила при консумация - с мляко, като се добавят всевъзможни подправки. Традицията тръгнала покрай факта, че при разливането си горещата вода е пукала некачествените порцеланови чаши. Ето защо първо сипвали мляко, което понижавало температурата. Впоследствие богаташите започнали да добавят млякото последно, за да покажат, че вече си имат първокласни скъпи сервизи. Оттам  тръгнал и изразът „първо млякото“, отнасящ се към хора от по-нисшата класа. Прелюбопитен факт е, че в Тибет запарката прилича на супа. Защото в нея слагат мляко от тибетски як, масло, дори правят запръжка с брашно. Подобно нещо може да се види и в Монголия, където добавят мас.

Томас Съливан - бащата на чаеното пакетче

 Томас Съливан - бащата на чаеното пакетче

Чаените пакетчета са американско изобретение, датиращо от 1908 г. За техен баща се счита американският предприемач Томас Съливан. Той продавал чай и решил да прави малки дозички, които давал за тест на клиентите си. Студеният чай пък се появява на Световното изложение през 1904 г. в Сейнт Луис. Първоначално бизнесменът Ричард Блечинден планирал да раздаде безплатни мостри от своя горещ чай на посетителите. Но тогава ударила гореща вълна и никой не се интересувал от продукта. Тогава, за да спаси инвестицията си, на Блечинден му хрумнала идеята да сложи лед в сварената напитка. И така тя се превърнала в хита на изложението.  Един от най-скъпите чайове в света е „Панда Дунг“ (в превод - „факалии от панда“). Той се търгува по 70 хил. долара за килограм. Една чаша излиза 200 долара. Този чай се прави от животински екскременти. Пандите се хранят само с див бамбук, но храносмилателната им система е в състояние да усвои едва 30% от веществата в изяденото. Останалите 70% от нутриентите се отделят с изпражненията, които се събират за наторяване на чаените дървета. Екскрементите са богати на аминокиселини и полифеноли, които после придават на напитката неповторим орехов вкус и аромат на малц.

$1,2 млн. струва най-скъпият в света

Смята се, че съществуват около 3000 видове чай по света. Но познавачите казват, че основните са 6 - бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. Най-скъпият се нарича  Да Хонг Пао (Da Hong Pao) и струва 1,2 милион долара за килограм. Този скален жълт чай датира още от династията Мин или от 1368 г. Легендата гласи, че майката на китайския император била тежко болна, но успяла да се излекува именно с този чай. Днес оригиналните листенца, добити от древните императорски храсти в провинция Фудзиен, струват 30 пъти теглото си в злато. Да Хонг Пао има уникален аромат на орхидея и дълготраен сладък послевкус. Запазва свойствата си до 9 накисвания, като най-добри са след 3-та и 4-та цедка. Иначе изследвания показват, че чаят е полезен за абсолютно всичко, в това число и за костите. Помага при сърдечно-съдови заболявания, рак, остеопороза, захарен диабет и др.