0

С ирийският град Хомс доби печална известност по време на ожесточените боеве между правителствените войски и ислямистите от ИДИЛ. Но малцина знаят, че там се пази една от най-големите светини за целия християнски свят - чудотворният пояс на Дева Мария.

Претенденти

За притежание на части от пояса днес пледират няколко чудотворни реликви, като главната се намира във Ватопедския атонски манастир. Счита се, че частици от Пояса на Богородица се съхраняват още и в Кипър (манастир Триодитиса), Грузия - Влахернската църква в Зугдиди, Москва - храм „Пророк Илия“, Санкт Петербург - Казанский собор, Италия, Прато - в църквата „Сакра Цинтола“. Но има една част от реликвата, която никой не оспорва.

Манускрипт

През пролетта на 1953 г. в манастир в гр. Мардин, Турция, до сирийската граница, е открит древен манускрипт на арамейски език. От него става ясно, че някъде в хомската църква „Ум-Зунар“ от векове се пази поясът на Богородица. Извършени са разкопки и действително скоро е намерена кръгла сребърна мощехранителница във формата на цвете, обгоряло от единия край. В нея бил сгънат плат от камилска вълна и втъкани златни нишки. Черен квадратен камък също е открит при разкопките. Той по-късно е сложен под иконата на Богородица на масичка в храма, покрита с червено кадифе.

На камъка има надпис на арамейски с характерния наклон на буквите вляво. От информацията става ясно, че текстът е изсечен през 59 г. - само две десетилетия след Разпятието и Възкресението на Иисус. Тогава Богородица още е била жива. Автентичността на реликвата е потвърдена не само от научните анализи, удостоверяващи възрастта й, но и от множеството чудодейни изцеления край тази реликва. Поклонници споделят, че до църквата се е оформил истински музей от патерици, захвърлени от излекуваните болни.

Ислямисти

В периода на ожесточените сражения в Хомс зданието на църквата е сериозно засегнато, но реликвата своевременно е била изнесена в безопасен район. След освобождението на града от ислямистите е извършена реставрация на храма. Това направило възможно и връщането на пояса на Богородица, което се състояло тържествено на 15 август 2014 г.

Храмът “Ум-Зунар“ в Хомс принадлежи на сиро-якобитската църква. Резиденцията на нейния предстоятел се намира в Дамаск, но мнозинството от нейните последователи живеят в Индия. Те особено почитат апостол Тома, който е проповядвал християнството в Индия. Именно на него според преданието Богородица хвърлила от небето пояса си като свидетелство за своето Успение. Сам по себе си този факт е косвено доказателство за автентичността на реликвата в Хомс.

Реликвата се появи след 1477 години

Отначало храмът в Хомс представлявал катакомба, в която първите християни, криещи се от преследванията, извършвали своите богослужения. Пак там според легендите била и килията, в която е живял апостол Тома, преди да се отправи към Индия. През 313 година християните от Едеса (старото име на Хомс) издигат над подземния храм голяма базалтова църква. Самият пояс бил пренесен в Едеса от монаха Ал-Торабдини през 476 година. Той остава скри за света чак до откриването му през 1953.

Иначе Сиро-якобитската църква е православна монофизитска църква, наречена на Яков Барадей, богослов от V век. Тя е наследник на Антиохийската патриаршия, основана от св. Петър и Павел през I век. Има днес към 5 млн. последователи основно в Сирия, Йордания и Ливан.