0

 

Над 220 хиляди българи носят името на един от най-тачените светци - Св. Георги. Духовници казват, че не само именниците, а и всички българи имат небесна закрила от Победоносеца с копието. Той невидимо върши своите чудеса из цяла България не само на 6 май, когато е празникът му. За това разказват българи и чужденци, получили небесна подкрепа подир молитва пред чудотворните икони на светеца, намиращ се у нас и в славянобългарския атонски манастир „Зограф“.

Три светини

Безспорно най-известната икона на Победоносеца в целия християнски свят е тази от X век в Зографския манастир. Всъщност там има общо три чудотворни икони на Св. Георги, наричани Аравийска, Молдавска и Фануилска. Но само последната е неръкотворна, т.е. направена Свише, а не от човешка ръка. Според легендата през 919 г. трима охридски братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима, дошли на Атон. Една вечер те приготвили дъска, оставили я в църквата и се отдали на гореща молитва, в която призовали Господ да им открие името на светеца, комуто да служат. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на свети Георги, когото те нарекли Изограф - т.е. "Самоизобразил се". Преданието реди още, че в мига на чудото в Сирия араби нападнали Фануилския манастир, намирал се в Палестина, близо до град Лида. В този момент ненадейно изчезнал образът от тамошната чудотворна икона на Св. Георги. Според легендата фануилските монаси чули глас от небето, който им казал, че Светецът Конник си е избрал нов манастир и те трябва да го последват в него на Атон. Това се случва във времето на основаването на българската Зографска обител в Света гора, наречена именно на този светия.

Вече 1000 г. самоизобразилата се икона е помогнала на много хора, пристъпили към нея с вяра.

Монахът Серафим

Необясними знамения и изцеления се случват и в Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“, намиращ се в близост до гр. Гоце Делчев. Светата обител там също пази икона на Св. Георги, считана от миряните за чудотворна. За необясними изцеления разказа преди време монахът Серафим. Той свидетелства, че една вечер точно преди празника на Свети Георги в църквата дошла възрастна жена. Паднала по очи пред иконата и започнала да плаче. Пенсионерката разказала, че внучето й било много болно и не можело да ходи. Тя оставила детенцето да спи пред иконата. След една седмица то започнало да се оправя. „На другата година бабата го доведе в манастира. Беше го хванала за ръка и детето ходеше самичко. Чудото - това е благодатното действие на вярата", разказва монахът.

За друг случай свидетелства човек на име Симеон А. Когато бил 17-годишен, младежът почти ослепял след катастрофа. Последвали многобройни обикаляния по болници и всякакви медицински светила, но безрезултатно. Докато той не чул от една баба за иконата и не намерил спасение в храма.

Случаят „Иван Куташев“

През 2002 г. шестгодишното полурусначе Иван Куташев също прогледнало. Детето по рождение било с атрофия на зрителния нерв. Лекарите нито в Москва, нито в София давали гаранции, че една евентуална операция ще има положителен резултат. Майката го довела за кръщене в манастира „Свети Георги“. Преспали 2-3 дни, след които момченцето започнало да реагира на светлина и да се оправя и да вижда контури на предмети. Майката Наталия разказва следното: един ден детето ме попита: “Мамо, какво е това?”, сочейки ми нещо, за което нямаше понятие как да обясни, тъй като не бе виждало светлина до този момент.

Успоредно с тези чудеса се наблюдават и необясними знамения в храма.

Преди време манастирът често изгарял. Лумвал незнайно как и защо. И единственото оцеляло нещо било иконата на Св. Георги. Всичко наоколо било само пепел, а тя била невредима. През 1961 г. реликвата е била изпратена в БАН за изследване.

Междувременно заради пожарите било взето решение да се гасят през нощта кандилата. Преди Великден на 2003 г. двама от монасите, както обикновено, обходили цялата църква и загасили кандилата навсякъде. Но какво било изумлението им, когато на сутринта влезли за молитва и няколко светели. Те били разположени от двете страни на Спасителя и пред иконите на Св. Богородица и на Св. Георги. Това знамение се повторило още няколко пъти.

Съновидение

Доста интересна е и появата на чудотворната икона. Според старите летописи самият манастир е изграден върху стара църква, съществувала тук около 1290 година. При османското нашествие храмът на няколко пъти е изгарян и в крайна сметка изоставен и напълно забравен. Святото място излязло отново на бял свят около средата на XIX в. след пророчески сън, който споходил овчаря Атанас Лазаров от село Горна Сингартия (днес квартал на Хаджидимово). Три пъти поред му се явява свети Георги и му нареждал да разкопае височината (могилата) над селото. Селянинът описва съновидението си като млад мъж в доспехи, възседнал бял кон. Той му казал да започне разкопаването на една могила в полето. Там намира останки от древен храм и прастарата икона.

Със Св. Георги, закрилник на военнослужещите и земеделците, има още доста необясними случки и чудеса из цяла България - Ямбол, Пловдив, Поморие, Варна, с. Златолист и др.

Киевска реликва лекува рак в Гложен

Една чудотворна икона на св. Георги се слави, че помага дори при онкологични заболявания. Тя се намира в Гложенския манастир. Светата обител се издига върху скала над ловешкото село Гложене. Мнозина оприличават храма на онези в Метеора, Гърция, защото, както в южната ни съседка, е „кацнал“ върху скала.

В селото имало храм и в него миряните се кланяли пред икона на св. Георги. Местно предание реди, че чудотворният лик на светеца изчезвал неведнъж, а хора намирали иконата все на съседния хълм. Затова и решили да построят манастир на мястото, където иконата се появявала. Възрастни хора от района разказват легендата, че чудотворната икона, която цери болести, била донесена от киевския княз Георги Глож през първата половина на XIII век. Счита се, че през 1230 г. киевският княз участва с отряд в битката при Клокотница и помага на Иван-Асен II да разгроми византийския император Теодор Комнин. В знак на благодарност българският владетел разрешава на Георги Глож да се засели с хората си по тези земи.

Стреляният конник пази от Ковид

Метална чудотворна икона на Св. Георги бди над София от склоновете на витошкото село Мърчаево. Реликвата стои отвън и като светията не се плаши от бури, дъжд, студ или пек. Миряните казват, че иконата не е разположена в скъпи сребърни и златни обкови, нито има стъклен саркофаг, който да я пази. Но въпреки това помага на хората. Мнозина вярват, че реликвата помага при онкологични проблеми, за зачеване, както и срещу бича на нашето време Ковид.

Святото изображение е наричано още стреляната икона. Името му идва, защото е с дупки от куршуми. Местните разказват, че навремето партийци иконоборци се напили и взели на мушката иконата. Стреляли, но нито един не улучил конника. Върху старото изображение личат дупки от куршуми, които все заобикалят тялото на светията.

Молитва

Тропар на св. Георги

Като освободител на пленници и на бедни защитник,
на немощни лекар, на царе поборник,

победоносни великомъчениче Георги,
моли Христа Бога да се спасят нашите души.