0

Н а 25 май Православната църква отбелязва Третото намиране на честната глава на Свети Йоан Предтеча.

Тя се счита за една от християнските реликви, търсени и тачени от над 2,4 млрд. поклонници на планетата. Доста колекционери искат да стигнат до нея, като търсят зрънца информация в различните легенди и предания, свързани с тази реликва.

Иродиада

Съгласно легендата, като обезглавяват Кръстителя, Иродиада нарежда да не погребват главата заедно с тялото, тъй като се страхувала от възкресението на праведника. Затова главата е положена в отделен гроб. Слугинята Йоана обаче тайно я откопава и я отнася в Йерусалим, където реликвата е препогребана в Елеонската гора.

По-късно един монах - Инокентий, се заселил на същото място. Решил да издигне църква, при което намира съд, в който има глава. По тайнствен начин му е явено, че тя принадлежи на Предтечата. Години по-късно, предчувствайки кончината си, монахът отново закопал реликвата.

Йерусалим

По времето на император Константин двама монаси тръгнали на поклонение към Светите земи. По пътя самият Предтеча им се явява на сън и им указва мястото, където е заровена главата му. Те отишли на указаното място и намерили безценната реликва. Сложили я в чувал и поели обратно. По пътя ги застигнал един грънчар от Емеса (днешен Дамаск). Монасите му дали да носи чувала с главата. Изведнъж му се явил свети Иоан Предтеча и му рекъл: "Остави спътниците си и бягай от тях с чувала, който държиш в ръцете си". Грънчарят успял да отнесе реликвата и преди смъртта си я предал на сестра си, като й завещал да я предаде на богобоязлив и добродетелен мъж.

Евстатий

Така реликвата паднала в ръцете на монаха Евстатий, който живеел в една пещера недалеч от Емеса. Той обаче бил арианин. Жителите на Емеса узнали това и заедно с местния управител го изгонили от пещерата. Преди да я напусне, Евстатий закопал реликвата с намерение да се върне по-късано и да я прибере. Но в пещерата се поселили други отшелници, които впоследствие изградили около нея манастир. След много години Кръстителят се явява на монаха Генадий и му разкрива, че в тази обител има негови мощи. На указаното място те са открити в присъствието на игумена на манастира архимандрит Маркел. Веднага е известен епископът Ураний, който тържествено пренася главата на Св. Йоан Кръстител в църквата в Емеса, където по-късно е изграден специален храм в чест на Христовия Предтеча. Това се счита, че е станало през 452 г.

Мощи на Предтечата има от Дамаск до Созопол

Мощи на св. Йоан Кръстител има в различни части по света. Църквата „Свети Йоан Кръстител“ в Дамаск просъществува до 635 г., когато мюсюлманите завземат града и я превръщат в джамия, известна днес като Омаядската джамия. Там се съхранява главата на Йоан Кръстител, открита при археологически разкопки. В музея Топкапъ в Истанбул е изложена обкована в злато и сребро ръка на свети Йоан Предтеча. Мощите на светеца обаче най-вероятно са в Александрия, където още средновековни източници посочват, че тялото на светията почива. Намереният скелет на мъж с липсваща глава, датиран към I век, потвърждава, доколкото е възможно, това твърдение.

През 2010 г. при археологическите проучвания на средновековния манастир „Свети Йоан Кръстител“ на остров Свети Иван до Созопол бе открит реликварий, съдържащ части от ръка, лицева част и зъб. ДНК проучвания потвърдиха, че всички намерени частици са на един и същи човек, който е живял в Близкия изток през I век след Христа.