0

В християнския свят храмовете и манастирите се гордеят с чудотворни икони и мощи на прочути светци. В Азия, или по-точно в източната й част, където основната религия е будизмът, въпрос на почитание и престиж са статуите на Гаутама Буда, или Просветленият. Тази традиция е станала повод за истинска надпревара за издигането на колкото се може по-голяма и по-пищна статуя на  Учителя.

Източното божество се изобразява в различни пози - стоящ, седнал като за медитация или легнал. В момента се смята, че най-високият Буда в света е Амитаба Буда в Япония. Той достига фамозните 120 метра заедно с 10-метровата си база и 10-метровия постамент. Рекордите на Гинес също му отреждат планетарното първенство, но го признават до 110-ия метър. Посетителите могат да използват асансьор до платформата за наблюдение. За сравнение, прословутата Статуя на свободата в Ню Йорк е висока само 30 метра, а общо с постамента до факела става 93 метра. Монументът се намира в град Ушику, префектура Ибараки, на около 50 км североизточно от Токио.  Японското чудо включва лотосова платформа, изработена от стоманобетон. Тялото на Буда е направено от "кожа" от бронз върху стоманена рамка. Паметникът тежи повече от 4000 тона (Статуята на свободата е едва 225 т) и е завършен през 1995 година.

Статуята в Китай дълго време е била забравена сред планините.

 Статуята в Китай дълго време е била забравена сред планините.
1.bp.blogspot.com

Мнозина поклонници обаче не признават толкова статуята, тъй като е съвременно дело. Първенството на японския гигант се оспорва от доста по-древната статуя на Буда в китайския град Лешан. Издигнат е по време на династията Тан през далечната 803 година, 71-метровият каменен исполин се намира на мястото, където се вливат реките Миндзян, Даду и Цингуей в южната част на китайската провинция Съчуан. Лицето на древното произведение на изкуството е обърнато към величествената планината Емей, а трите реки се вливат в подножието на стъпалата му. Цели 90 години е продължил строежът тук. Започнат през 713 година, той е напълно завършен през 803 година. Статуята е висока 71 метра, а ширината й е цели 8,3 метра. Скулптурата е официално призната за най-големия Буда в света и е в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство от 1996 година.

Идеята за строежа на гигантския Буда е на китайския монах Хай Тонг. Той е ръководил амбициозния проект през целия си живот. Легендата разказва, че на мястото, където се вливали трите реки, живеел страховит дракон. Чудовището предизвиквало огромни вълни, които опустошавали цялата околност. Точно по тази причина Хай Тонг поискал на мястото да се построи статуята, за да се укроти звярът. Китайските хроники разказват, че когато финансирането на проекта било застрашено, монахът сам си избол очите, за да докаже своята набожност и отдаденост. След смъртта му строежът е спрян, за да се поднови 70 години по-късно от местен военачалник. След окончателното приключване на статуята около нея построяват огромна 13-етажна конструкция, покрита със златни плочки, за да предпазва Буда от влиянието на дъжда и слънцето. След монголското опустошение на Китай златният подслон на Буда е плячкосан, а величествената статуя е забравена за следващите две столетия. За света отново я откриват група английски изследователи в средата на XIX век.

Лифт води до седящия Учител в Хонконг.

 Лифт води до седящия Учител в Хонконг.

Седящият Учител глътна $68 000 000

Тиен Тан Буда пък е най-високата в света статуя на седящ Буда. Тя се намира в Хонконг, в двора на манастира По Лин. Общата й височина е 34 метра, изработена е от 202 бронзови елемента с общо тегло 250 тона. Стойността на проекта е 68 млн. долара. Строителството на комплекса започва през 1990 г. и завършва с откриването на статуята на 29 декември 1993 г. Комплексът е обект на голям туристически интерес. От 2006 г. до него се стига с кабинков лифт. Първата спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин. Линията минава покрай международното летище на Хонконг.