0

А втентичността на мощите на светите братя Кирил и Методий предизвикаха бурен спорове в обществото. Но в християнския свят има много светини, чиято автентичност и чудеса не подлежат на съмнение. Такава е и кръвта на неаполитанския светец Сан Дженаро. Честван в православието като св. Януарий, той предричал войни и епидемии от Небесата, вярват милиони поклонници.

Стъкленица

Свети Дженаро е почитан и на Изток, и на Запад. Той е осъден на смърт през 305 г. малко преди свободата на християнството, дадена от император Константин Велики. Християни са запазили кръвта му в стъкленица. Установено е едно невероятно чудо с нея. Кръвта вътре се втечнява преди страшни събития като войни, природни катаклизми и епидемии. Знамението се случва на фиксирани дати три пъти в годината – на 19 септември – деня на гибелта на светеца, на 16 декември - годишнината от страшното изригване на вулкана Везувий (от 1631 г.) и в първата събота на май, когато са пренесени мощите му от селцето Агро Марчано в неаполитанските катакомби.

Денят на празника на Сан Дженаро е най-важният религиозен празник в Неапол. Разказва се още, че едно от другите чудеса на светеца е, че именно той е спрял лавата от вулкана пред вратите на Неапол. Светецът е бил епископ на Беневенто, а по-късно се счита за покровител на Неапол.

1389 г.

Първото официално споменаване на чудото на свети Дженаро е регистрирано през 1389 година. Готическата катедрала от XIII век в града е посветена на него. В нея се пазят двата запечатани флакона от коагулираната му кръв, поместена в сребърен реликварий.

Според легендата част от кръвта му е събрана от жена на име Евсевия. Тя разказала, че кръвта на мъченика се е съсирила едва на осмия ден след екзекуцията му. Тогава изсъхналата маса кръв от едната страна на реликвария се превърнала в плътна маса, която покрила почти целия съд.

Според професора по културна антропология Марино Ниола от Университета в Неапол Сан Дженаро е "народен светец", а култът към него е основан на неаполитански легенди и митове. Чудото е изключително популярно и се смята за добра поличба за Неапол и неговия регион Кампания. А когато то не стане, се счита за поличба, вещаеща война, глад, болест или друго бедствие, разказват местните хора.

Болести и бомби

За това свидетелстват многобройните случаи, при които, след като чудото на Сан Дженаро не се случило големи бедствия са връхлитали града, цяла Италия и въобще Европа.

Така например през 1527 г. Неапол бил опустошен от чума, отнела живота на 40 000 души. Чудото с втечняването на кръвта на светията не се е случило на 19 септември 1939 г. Именно тогава започва ужасът на Втората световна война. Кръвта на Сан Дженаро останала съсирена и през май на следващата година, когато Италия влиза във войната. Същата поличба се свързва и с бомбардировките на Неапол от англо-американската авиация. Три години по-късно, точно след примирието, което страната сключва със съюзниците от 8 септември 1943, кръвта също остава в нормалната си форма. Именно тогава Неапол е окупиран от нацистите.

През 1973 г. градът е изправен срещу нещо, което изглежда като кошмар от Средновековието – епидемия от холера се разпространява като горски пожар.

Хоспитализирани и изолирани са над 1000 заболели, но починалите са само 11. Всички вярват, че тогава благоволението на Сан Дженаро, чиято кръв се втечнила и на трите дати през годината, е спасило гражданите от масовия мор.

Земетресение

Засъхналата кръв от стъкленицата не се втечнява на 16 декември 2016 година. През нея Централна Италия е разтресена от серия земетресения. Тогава се наблюдава голяма сеизмична активност в целия свят - Испания, Индия, Гърция. В Еквадор (17 април) магнитудът достига 7,8 по скалата на Рихтер.

Пандемия

За ужас на вярващите кръвта на Свети Дженаро остава в обичайната си твърда форма през 2020. Несъстоялото се чудо бе свързано с пришествието на коронавируса COVID-19, който отнема живота на 2500 от местните хора и на милиони по целия свят.

Ето защо, когато на 19 септември 2021 г. архиепископът на Неапол, монсеньор Доменико Баталия, съобщи на присъстващите в катедралата, че кръвта на светеца покровител се е втечнила с традиционното размахване на бяла кърпичка, събитието бе посрещнато с ликуване и дълги аплодисменти като знак, че епидемията вече отминава.

Самият реликварий е направен от сребро, емайл и скъпоценни камъни. Той има формата на миниатюрна готическа катедрала от злато и сребро, на чийто връх блести един от най-едрите изумруди в света, в който се съхранява кръвта на светеца.

Папа Йоан-Павел II се молил пред стъкленицата

Кръвта на Сан Дженаро не се втечнява през 1979 г., въпреки че за чудото се моли най- обичаният папа през миналия век – Йоан-Павел II. И нещастието не закъснява. На 23 ноември 1980 г. град Неапол е събуден от земетресение с магнитуд 6,9. Загиналите и щетите са неизброими. Трагедията намира израз в произведение на прочутия американски художник Анди Уорхол.

Поличбата вдъхнови въстание срещу нацистите

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ, гласи народната поговорка. Когато на 19 септември 1943 г. кръвта на Сан Дженаро не се втечнява, неаполитанци вземат нещата в свои ръце и се вдигат на въстание срещу германците, които от съюзници са се превърнали в окупатори. Това са прословутите „Четири дни на Неапол“ - 27-30 септември 1943 г. През тях зле въоръжените и организирани жители на града принуждават немците начело със самия главнокомандващ фелдмаршал Алберт Кеселринг да ускорят своето изтегляне от града и дори да освободят 8000 граждани, взети като заложници. И на 1 октомври, когато в града влизат първите съюзнически части, той вече е освободен от нацистката окупация.