0

С лед двe години ограничения заради коронавируса курортният сезон стартира с пълна мощ. И десетки хиляди българи и чужденци ще предпочетат плажовете на нашето Черноморие пред тези на Гърция и Турция. Ако някой отиде на пристана обаче, ще чуе немалко моряшки и рибарски суеверия, превърнали се вече в част от българския фолклор. Например, ако сте се качили на увеселително корабче, не си подсвирвайте, в колкото и добро настроение да сте. Защото едно старо поверие гласи, че така човек вика бурята.

Среща с пагон

Крясъкът на чайките и гларусите в един момент може да стане досаден за летовниците. Но за нашите черноморски рибари това е знак за късмет, особено ако птиците закряскат при първото спускане на лодката на вода. Практичното обяснение на това поверие е просто - там, където има чайки и гларуси, там има и риба. Но ако убиеш гларус, сам си убиваш късмета, вярват старите морски вълци.

За лоша прокоба се счита също, ако по пътя към лодката рибарят срещне жена, черна котка или свещеник. В такъв случай не се влиза в морето в същия ден. Но ако покрай него мине военен – независимо от чина му и дали е от армията или от флота – плаването ще е щастливо. Ако с мрежите се изтегли водна змия, лодкарят не бива да лови риба повече на същото място до края на сезона. Също за лоша поличба се счита, ако рибарят намери в лодката си забравена и вмирисана риба.

За бедните

Самото начало на риболова също е свързано с редица вярвания и обичаи. Ако при откриването му времето е лошо, никой не се връща вкъщи, докато морето не се успокои. През това време най-често се стои в някоя кръчма. Мрежите за новия сезон пък започват да се плетат само в понеделник, като вторникът се счита за много лош ден. Мрежите не трябва да се прекрачват, дори когато още се плетат. Първият стиф (подреждане на мрежите в лодката) се прави от човек с голям късмет – който се слави с добър улов, благ характер, с много деца и добро семейство, печелил е от тотото или от други игри на късмета. А при пускането за мрежите се завързва връзка босилек, запазена от Кръстовден. И за късмет накрая трябва да ги прескочи жена – по възможност млада и красива.

В открити води

Ритуалите продължават и в открити води. С кръвта от първата уловена риба се отъркват носа и кърмата на лодката/кораба, както и челата на екипажа. На нея не се реже опашката и не бива да се дава на бременна жена. Рибите от първата мрежа се раздават на бедните или се правят на курбан-чорба за успешен сезон.

Ако пък въпреки всичко рибата не влиза в мрежите, на помощ идва Свети Фанурий, особено тачен по нашето Черноморие. Жената на такъв рибар омесва питка, наречна „Фанаропита“, а мъжът й я носи тайно в лодката и изважда чак когато вече е далеч от брега. Там се раздава на целия екипаж, за да покаже светецът къде са пасажите. Но ако и той не помогне, който няма късмет, трябва да открадне храна или нещо от инвентара на друг рибар, който е хванал много. При друг ритуал срещу несполука се отрязва парче от дреха на родилка до 40-ия ден и после се връзва за мрежите, „за да пукне дяволът“, който гони рибата. Може да се отреже също и само конец от дрехата на бременна жена, но без тя да разбере, който да се носи при влизане в морето.

Оставянето на мотика в лодката е често правена шега. С нея колеги осмиват лошия късмет на някой събрат.

Икона

При рязко и неочаквано спиране на улова всички рибари взимат от църквата голяма икона и я потапят три пъти в морето с думите „Христос вади рибата“.

Ако уловът е богат и не може да се качи на лодката, се вдига и развява палто, окачено на греблото. За да видят другите рибари и да дойдат да вземат от рибата. Когато времето рязко се влоши, рибарите трябва три пъти да потопят в морето иконата на Свети Никола с обещание, когато излязат на брега, да запалят свещ пред образа му в църквата. При по-големите кораби капитанът обещава дарове на светеца, като в зависимост от възможностите си може да построи или поправи негов храм/параклис.

Не се ловувало във вторник и петък

В миналото строго се е спазвало поверието да не се ловува във вторник и петък. Не бивало да се пресича пътя на човек, тръгнал към лодката си. Сутрин жените не излизали от къщите си, докато всички мъже не влезели в морето. А докато не се приберели, от къщата не трябвало да се изнася нищо. В лодката не се допускал мъж, чиято жена е бременна. Такъв рибар ловувал сам. Бременна жена не влизала и в другите рибарски къщи по време на сезона. Но ако все пак се налагало, тя трябвало да държи през цялото време дилаф от огнището.

Ако раците са на брега, не влизайте във водата

Днешните синоптици с точност до часове предсказват времето, поне за близките два-три дни. Но на морския бряг и сами можете да се ориентирате кога времето става за плаж. Ако при залез небето е червено или има червен пръстен около луната и раците са излезли на брега, на другия ден ще има силен вятър от запад и буря. Духне ли от „драмодана“ (североизточния вятър) и продължи ли няколко дена, очаквайте лошо време и мъртво вълнение. Но ако тръгне „сирокото“ (югоизточният) времето ще е само за плаж. Духне ли „гарби“ (южен, югозападен вятър), идва дъжд.

Рибите също играят важна роля в предсказването на времето. Когато иларията скача над водата и медузата се изтегля от брега към открито море и гларусът се къпе в морето, времето се разваля. Същата прогноза важи и за крайбрежните птици, когато се струпат много курниди (водни кокошки) и образуват голямо ято или гларусите летят високо, а лястовиците - ниско.