0

З имният сезон и високата инфлация постопиха спестяванията на българина. Какво обаче става, ако в тази криза ви предстои смяна на смартфона, а сте свикнали с машинка от средния и дори високия ценови клас. За щастие на пазара вече има доста евтини и качествени устройства около 260 лева.

Компромиси

Всъщност те могат същите неща като скъпите разработки, но все пак в доста дисциплини ще трябват компромиси. Екранът им не е толкова ярък и през топлия сезон определено ще имате проблеми, ако сте свикнали с амолед дисплей. Успокояващото е, че размерите са вече 5,5 инча и нагоре, така че четенето и гледането на видео на закрито ще става доста по-комфортно. По отношение на камерите броят на повечето разработки е задоволителен - 2-3. От друга страна обаче мегапикселите и дори броят на обективите не е толкова важен, затова обърнете повече внимание на възможностите, светлосилата (F1,8 или F2.0). Вижте също дали телефонът може да заснема ултрашироки снимки. Иначе фотографията при по-слаба светлина така или иначе ще куца, но за тези пари не бива да бъдем придирчиви. Процесорът със сигурност вероятно ще е 8-ядрен, но при по-сериозни натоварвания в режим многозадачност и видеоигри ще се задъхва.

Nokia G11 изпъква с елегантен дизайн и бърз 90 Hz дисплей.

 Nokia G11 изпъква с елегантен дизайн и бърз 90 Hz дисплей.

Памет

Това ще се случва по-рядко, ако оперативната памет (RAM) е повече – поне 3 или 4GB. Що се отнася до паметта за съхранение на файлове, 32GB е добре, но 64GB е за предпочитане. В идеалния вариант устройството би имало и слот за microSD карта за разширение на вътрешната памет.

В категорията дизайн при бюджетните смартфони много-много няма поводи за гордост. Добрата новина е, че напоследък конкуренцията доведе до появата на доста приятни корпуси с обли ъгли и приласкаваща на допир пластмаса, имитираща премиум материалите. Все пак темата за водо- и прахоустойчивост все още е табу. Така че вместо да се вторачвате в сглобката, то по-добре при покупка заложете на по-дългия живот на батерията. Това е огромен проблем за всеки смартфон, независимо от цената му. По принцип всичко над 4500 mAh (милиампер часа) е за предпочитане. С тези уговорки и съвети ви предлагаме няколко бюджетни и сравнително нови модела около 260 лева – идеални за кризисни времена.

Китайци

Не е тайна, че откакто китайците от „Леново“ (Lenovo) придобиха „Моторола“ (Motorola), вече се предлагат доста евтини и качествени разработки под този бранд. Една от тях е „Мото Е40“ (Moto E40). Въпреки скромната си наглед цена тя е обзаведена с 90-херцов (Hz) екран. Този тип дисплеи се мъдрят в доста по-скъпи телефони и като цяло предлагат по-висока скорост на реакция при скролване или гледане на динамично съдържание. Вложеният тук екран е 6,5-инчов IPS, който осигурява отлично визуално изживяване на потребителя. Смартфонът идва с вградена памет от 64GB, която може да побере доста снимки, видеа и любими електронни книги. За фотоспомените се грижи тройна камера с добра апертура (F2,0) и автоматичен автофокус с висока скорост. Батерията обещава енергия от поне 2 дни, тъй като е с приличен капацитет от 5000 mAh.

Nokia G11 изпъква с елегантен дизайн и бърз 90 Hz дисплей.

 Nokia G11 изпъква с елегантен дизайн и бърз 90 Hz дисплей.

Боке ефект

Корейците от „Самсунг“ (Samsung) също пускат доста успешни бюджетни разработки за хора с по-плитки джобове. Една от тях е „Галакси A03 ес“ (Galaxy A03s). Този телефон се отличава с учудващо голям и услужлив екран от 6,5 инча. Благодарение HD+ технологията всяко съдържание изглежда максимално добре – контрастно, ясно и ярко. Елегантните извивки го правят удобен за работа. Тройната камера има качествен сензор за снимане на макроснимки. Тя добавя естествен боке ефект и позволява да се открои сниманият обект от обкръжаващия фон. Така идеално може да запечатате любимите пролетни цветя в гората или градината си и после да се похвалите с тях в социалните мрежи. Магията с разфокусирането на задния фон се случва лесно и в портретен режим. Телефонът си има дори четец за пръстови отпечатъци, разположен в рамката. Телефонът е с бърз осемядрен процесор и с 3GB RAM, която е напълно достатъчна заради пословичната ефективност на корейските софтуерни настройки и синхронизации.

Актуализации

Финландците от „Нокиа“ също си имат отлични машинки в условието на ценовата ни технозадача, а именно около 260 лева. Такъв е „Нокиа Джи 11“ (Nokia G11). Неговите основни предимства можем да обобщим с 3-дневен живот на батерията, двойно повече актуализации на сигурността от конкурентни телефони и 2-годишни актуализации на софтуера. Това гарантира, че телефонът ви ще работи акуратно в една среда, пълна с иновации, която често (къде случайно, къде не) пенсионира по-старите модели. Разбира се, предимствата не се изчерпват само със софтуерната поддръжка. Можем да споменем още отличния скандинавски дизайн с приятен оребрен гръб, увеличаващ сигурността на захвата и намаляващ вероятността от случайно изпускане. Другата приятна изненада е, че 6,5-инчовият дисплей наред с IPS матрицата, даваща реалистична картина и отлични ъгли на видимост, има скорост на опресняване от цели 90 Hz. Така сърфирането в социалните мрежи и разглеждането на снимки става изключително плавно. Батерията от 5050 mAh е окомплектована с бързо зарядно от 18 W (вата).

Moto E40 е надежден и евтин смартфон.

 Moto E40 е надежден и евтин смартфон.

Китаец дава заряд на закъсали устройства

Брандът „Риълми“ (Realme) определено може да се класира доста напред в пролетната класация на евтините смартфони. Батерията на модела C25Y е от 5000 mAh, като може да служи за зарядна банка, с която да давате ток на други закъсали устройства. Другото предимство на китаеца е тройната камера от цели 50 мегапиксела с отлична светлосила (1,8 F). Дисплеят (6,5 инча) е голям и четивен с яркост от 420 нита. По отношение на дизайна на гърба формите са така изобразени, че дори леко пречупват светлината като на луксозните смартфони.