0

В ъзрастните хора помнят времето, в коeто вратите бяха отключени. Когато можеха свободно да разговарят на улицата с непознати. И когато златните накити не бяха магнит за наркомани, готови да скъсат обиците заедно с ушите, за да ги продадат за една доза. Затова им е трудно да се пренастроят за днешния начин на живот, когато измамата е обичайна практика.
Мошениците си имат любимци – това са самотно живеещите пенсионери. Те проявяват психологически усет – възрастните са петимни за внимание и много лесно се доверяват на тези, които им го демонстрират. Прежаднели за топло отношение и добра дума, те отварят сърцето... и джоба си.

Роднини

Някои пенсионери си плащат, за да получат вниманието, което изискват. Скъпи подаръци за децата и внуците по всякакъв повод, прехвърляне на имоти – постепенно те формират търговски отношения с роднините. Внукът пристига при баба и дядо, защото знае, че ще му дадат джобни или ще му купят желаната играчка. Разбира се, дядото е наясно, че скучните лекции, които изнася, предизвикват досада у внука. Но той си е купил внимание и слушателят ще търпи безкрайните му тиради. Но това е доброволна измама. Ако дядото съобщи на внука пинкода на банковата си карта или му даде паспортните си данни, а той се възползва от доверието му, това вече е друго.


Нерядко измамата на пенсионерите е продиктувана от собствените им страхове и желания. Например естественият страх за здравето може да стане причина за купуване на скъпи хранителни добавки и лекарства, помади и чудодейни еликсири, които лекуват всичко – от диабет до хемороиди. И това само защото някой някъде е казал, че това са универсални лекарства, които вършат чудеса.

Доставка

Колкото и странно да звучи, детските мечти също може да се превърнат в повод за лесна измама. Неотдавна сайт за безплатни обяви съобщи за мошеничество. Възрастен човек от дете си мечтаел да има говорящ папагал. Намерил обява, в която някой искал да подари такава птица, защото заминава в чужбина. Единственото условие било пенсионерът да поеме доставката. Щастлив, че ще сбъдне детската си мечта, наивникът превел сумата, която се оказала доста голяма – под предлога, че екзотичните птици се превозват при специални условия, измамникът го ошушкал. Така пенсионерът не само не сбъднал мечтата си, но и олекнал със сериозна сума. А мечтите са от различно естество – някой си мечтае за говорящ папагал, друг за бяла спретната къщурка. 
В последно време зачестяват случаите на извършване на мошенически действия спрямо възрастни хора. Като правило престъпниците им предлагат различни стоки, вещи, хранителни продукти. Някои измамници се представят да социални работници, други са медицински лица, трети – представители на органите на реда. Проникнали под един или друг предлог в дома на доверчивия пенсионер, мошениците много бързо се ориентират къде има скрити накити и пари.


Препоръки

Не съхранявайте пари в отделението с бельо, не крийте накитите в буркана с подправки и по възможност съхранявайте по-големите суми в банка.
Не отваряйте вратата на апартамента (къщата) на непознати, включително на такива, които се представят за служители на различни социални (комунални) услуги. Във всеки случай няма нужда да се срамувате да помолите посетителите да представят документи. Освен това, дори след представяне на документи, не бързайте да отваряте вратата за непознати. Няма да е излишно да се обадите на съседите, да се обадите в съответните институции и да попитате дали са изпратили своя служител и как е фамилията му, или да се обадите на 112 за дошлите „посетители“. При получаване на такова съобщение трябва да се изпрати патрул по местоживеене, който да провери дали това отговаря на истината. 
Ако непознати лица под прикритието на социални работници все пак влязат в апартамента, е необходимо да затворите вратата и постоянно да сте в помещението, където се съхраняват парите. Но не забравяйте, че в този случай съществува риск новодошлите да проявят агресия.


Практични съвети

В дните за пенсиониране посетете пощенската станция, спестовната каса и банкомата с роднини или хора, на които имате доверие.
След като сте получили пенсия, пребройте парите незабелязано от другите.
Когато си тръгвате, обърнете внимание на хората около вас. Не влизайте в разговор с тях. Не се поддавайте на предложенията им.
Не се навеждайте, ако видите паднал на земята портфейл. Привлечете вниманието на другите към него и го подминете, без да го вдигате. Най-вероятно това е трик на измамници.
Не сключвайте сделки с непознати. 


Не забравяйте

Представители на държавни агенции никога не се обаждат, за да ви съобщават новини (освен ако, разбира се, вие сами не оставите заявка и вашия телефонен номер за обратна връзка).
Ако обаждащият ви назовава по име и знае вашия адрес, семейно положение и друга информация, това изобщо не означава, че той е длъжностно лице. Такива данни могат да бъдат получени по различни начини.
Ако вярвате на обаждащия се, тогава за застраховка попитайте за неговото име, фамилия и длъжност. Обадете се обратно на организацията и се уверете, че той не ви мами.
Никога не купувайте лекарства и медицински изделия от хора, които твърдят, че са медицински специалисти, дори ако тези продукти са пълни с инструкции и сертификати за качество и се продават с примамлива отстъпка. Не забравяйте, че всички тези документи могат лесно да бъдат фалшифицирани, а цената на такива лекарства в аптеките е няколко пъти по-ниска и отстъпките за пенсионерите са гарантирани там.
Ако ви кажат по телефона, че сте болни и трябва спешно да бъдете хоспитализирани, не вземайте никакви прибързани решения. Обадете се на хора, на които имате пълно доверие, и им кажете за телефонното обаждане, поискайте съвет. Не отнема много време.
Ако близък човек ви се обади по телефона (син, внук, внучка и т.н.) и каже, че е в беда и ви помоли да изпратите пари чрез куриер, не бързайте да правите това. Обадете се обратно на обаждащия се и ако той не вдигне, наберете други роднини. Трик на измамниците е да ви карат да държите телефона отворен, докато съберете назованата от тях сума. Не ги слушайте. Затворете телефона. Със сигурност ще ви наберат пак.
Не отваряйте вратата на непознати и не ги пускайте в апартамента. Ако все пак сте отворили, попитайте човека, който е дошъл, за неговото фамилно име, собствено име, място на работа и заемана длъжност. След това се обадете на организацията, която представлява, и попитайте за него.
Не споделяйте данните за банковата си сметка (като кода за достъп за вашата кредитна карта) с никого, дори със служители, които седят в банков клон. 

*Кристи Красимирова