0

В Германия около 17,5 милиона германци са преминали 65-годишната граница. Това е над 20 процента от населението на страната. Нашата селекция е за това какви форми на пребиваване предпочитат немските пенсионери.

Старчески дом

През 2017 г. в Германия е имало 14,5 хиляди старчески дома. Има три основни типа такива институции: Altenwohnheim (живеещите му са самостоятелно заети лица, предимно самоиздържащи се и получават само ограничени грижи), Altenheim (жителите му се нуждаят само от незначителни грижи, но могат да разчитат на редовна помощ), която включва почистване, кетъринг и домакинство), Altenpflegeheim (тук се осигурява болнична помощ за безпомощни хора, които могат да разчитат на външна помощ денонощно). Старчески домове като Altenpflegeheim са особено разпространени в Германия.

Делът на общинските институции от този вид на пазара е едва пет процента. Повече от половината от старческите домове се финансират от организации с нестопанска цел и благотворителни организации. Разходите за живот в германски старчески дом средно в страната са 1700 евро на месец.

Пенсионерите частично плащат за живота си в старчески дом, а осигуровките частично покриват тези разходи. Размерът на личния принос зависи от финансовото състояние на лицето. Във всеки случай животът дори в евтин немски старчески дом ще струва поне 1000 евро на месец - още повече, че пенсионерите трябва да поемат разходите за ремонт на такива институции и поддръжката им от собствени спестявания.

Специално оборудвани апартаменти

Въпреки това формите на пребиваване на по-възрастните германци са се променили много през последните десетилетия. По-голямата част от немските пенсионери (2,59 милиона от 3,41 милиона от тези, които се нуждаят от постоянни грижи) днес живеят отделно и дори не мислят да се преместят в старчески дом. Най-добрият вариант за живеене е Seniorenresidenz. Това са жилищни комплекси, издигнати специално за възрастни хора, където е осигурена възможност за безпрепятствено движение. Всеки живеещ тук има отделен апартамент (Seniorenwohnung), където са създадени условия за комфорт и безопасност на възрастен човек. Всички стаи са разположени на едно ниво: няма стълби или прагове. Ваните или душовете са оборудвани със специални седалки и парапети.

По правило такива жилища се строят на места с добра инфраструктура, на пешеходно разстояние от аптеки, супермаркети, клиники. Излишно е да се казва, че животът в такива условия не е евтин: наемането на най-скромния апартамент в комплекса Seniorenresidenz струва най-малко 1500 евро на месец. А често цената достига няколко хиляди евро на месец.

Споделено настаняване

Алтернатива на старческия дом може да бъде и така нареченото "споделено (придружено) живеене" (Betreutes Wohnen). Възрастните хора, нуждаещи се от грижи, живеят самостоятелно в отделни, но специално оборудвани апартаменти, пригодени за техните нужди. В същото време необходимите услуги се предоставят на човек направо у дома от "ескорт услуги" - лечебни заведения, социални организации, почистващи фирми. С други думи, тук става дума не само за редовни мониторингови посещения на социални и медицински работници. Човек може да разчита и на помощ в домакинската работа, независимо дали става дума за почистване на помещенията, пране или гладене на дрехи, както и доставка на храна до дома му. В помещенията на апартамента има бутони за спешни повиквания за медицински персонал. Можете да се обадите за помощ по всяко време на деня и всеки ден. Често в такива жилищни комплекси се създават обществени пространства, където можете да излезете да разговаряте със съседи, да обсъдите последните новини, да играете настолни игри и да слушате музика. Това се прави, за да не се отегчават самотните хора, да не се заключват между четири стени и да не губят вкуса си към живота. Цената за наемане на жилища в такива комплекси е приблизително същата като в Seniorenresidenz.

Общежития за възрастни хора

И това също се случва: няколко самотни пенсионери, които са обединени от общи възгледи и интереси, наемат отделен апартамент и живеят в него всички заедно като едно семейство. Всеки има отделна стая, където може да се усамоти по всяко време. Тези, които не искат да остават сами, се събират в кухнята или в хола и заедно готвят храна, гледат телевизия, обменят новини, говорят и уреждат празници. Такива хостели за възрастни хора (Senioren-Wohngemeinschaft, WG) набират все по-голяма популярност в Германия. И това е разбираемо: техните жители се чувстват като част от общност, в която в трудни моменти могат да разчитат на подкрепа и където никой не се чувства изоставен на произвола на съдбата. Да не говорим, че тази форма на пребиваване помага да се спестят много пари.

Под един покрив със студент

„Жилища за помощ“ (Wohnen für Hilfe) е името на концепцията за жилища, която се разпространи в много германски градове през последните десетилетия. Същността му е, че човек, който остава сам в напреднала възраст и живее в къща или апартамент с голяма площ, отдава част от жилището под наем на студенти. В този случай младите хора участват само в плащането на сметки за комунални услуги. Всичко останало е безплатно за тях, но при условие, че наемателят ще помага в домакинството: пазаруване, почистване, разходка на кучето. Броят на работните часове зависи от квадратурата на наетата стая. Да кажем, ако площта е 15 квадратни метра, студентът трябва да работи 15 часа месечно. В ситуация, когато разходите за наемане на жилища в големите германски градове са твърде високи, такива хостели се търсят много.