0

В ъзрастните хора прекарват времето си по различен начин. Някои предпочитат пасивни забавления – безкрайно говорене по стационарния и мобилния телефон, обсъждане на новини за роднини. Други, напротив, обичат да са заети с нещо и не могат да живеят без това.

Когато времето се затопли, разхождайки се в парка или в района на Народния театър в София, човек можеше да види групи възрастни хора, които играят дама или шах на пейките. За съжаление, сегашната ситуация в света силно повлия на подобни събития. Противоепидемичните мерки принудиха хората в пенсионна възраст да се залостят у дома и да ограничат контактите си с приятели и познати. За щастие, съвременните технологии са напреднали толкова много, че в интернет може да се намери „спасение“.

"Шах", "Дама", "Кръстословица" - всички тези и много други класически игри отдавна са в сайтовете на мрежата (в различни вариации), но през последните години те станаха по-популярни сред пенсионерите. И при това не говорим за турнири от типа „Северозападът играе шах“, а за онлайн формат.

Всъщност този вид свободно време не бива да се подценява, защото много, дори онлайн игри, са създадени не само с цел забавление, но са и чудесни за развиване на паметта или вниманието.

Учените от цял свят стигат до заключението, че е по-лесно за музикантите да поддържат тези показатели, тъй като имат голям брой невронни връзки, което означава, че мозъкът функционира много по-добре и по-дълго. Но не е лесно за всеки да овладее музикалните инструменти, особено в напреднала възраст. Ето защо учените са стигнали до извода, че видеоигрите могат да се превърнат в добра и ефективна алтернатива.

Предимства

Такива игри имат своите предимства. Както Хелена Вестерберг, психолог и невролог от Стокхолм, отбелязва: „Тяхното предимство е, че те настройват нивото на трудност спрямо играча и потребителите усещат обратна връзка, броят точки и виждат конкретни резултати“.

През 2015 г. неврологът Адам Гезели създава специална игра за борба с разсеяността и краткосрочното увреждане на паметта. Той разработва състезателния симулатор NeuroRacer, игра, която е специално създадена да тренира когнитивните способности на възрастните хора.

Състезателният симулатор NeuroRacer е специално създаден да тренира когнитивните способности на възрастните хора

 Състезателният симулатор NeuroRacer е специално създаден да тренира когнитивните способности на възрастните хора
popsci.com

Докато я играят, тренират вниманието, концентрацията и скоростта на вземане на решения, тъй като сюжетът е изграден по такъв начин, че играчите са принудени да вземат бързи решения, което също стимулира скоростта на тяхната реакция и участие.

Освен паметта, вниманието и скоростта на реакциите, се развива и моториката на ръцете. Но за някои възрастни хора онлайн игрите не са само начин да се поддържа здравето, а даже и смисъл на живота, занимание, което носи както удоволствие, така и печалби. Разбира се, на последното не бива да се разчита особено, защото се превръща в хазартна зависимост.

Стаж

Българските пенсионери нямат чак такъв опит като 89-годишната японка Хамако Мори, която е стриймър в Youtube. На своя канал Gamer Grandma тя играе на живо, а също така разговаря с абонати и дава съвети за преминаване на нива. Тя играе от около 40 години и има доста опит с видеоигрите зад гърба си. В последно време акцентира върху Borderlands 3 - екшън ролева видеоигра със стрелец от първо лице, разработена от Gearbox Software и публикувана от 2K Games.

„Игрите са страхотно лекарство за деменция, но е по-добре да започнете да ги играете, когато сте млади. Ако в спорта има момент, в който вече не можете да го правите, то при игрите всичко е различно“, казва Мори.

Някои пенсионери са скептично настроени към тази тема, тъй като я смятат за загуба на време, но според резултатите от различни проучвания, проведени в тази област, онлайн игрите са едновременно забавление и начин за поддържане на здравето и комуникация между пенсионерите (тъй като игрите също имат свои собствени чатове). Разбира се, видеоигрите никога няма да заменят комуникацията на живо, но те имат редица полезни свойства, които всеки може да използва.