0

Н адзирателите в затворите и служителите на МВР излязоха на пореден протест с искане за увеличение на заплатите с 25%.

Акцията на недоволство започна точно в 12 часа с митинг пред Министерството на правосъдието. Там служителите на затворите поискаха достойни условия на труд, достойни доходи и качествена реформа. На протеста се събраха затворите в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Враца, Кърджали, Ловеч и страната, обединени от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Половин час по-късно членовете на СФС МВР излязоха на протест пред Министерството на вътрешните работи.

„Протестът е продължение на започналата през февруари демонстрация за увеличение на работната заплата в сектор „Сигурност“ с оглед нарастващата инфлация в страната и промяна на сегашната ситуация към по-добро. Като основната цел е да има държавна политика по отношение на доходите, която да бъде предвидима и да има мерки, които да подобрят качеството на предлаганите услуги и да върнат доверието на гражданите в институциите и в нашата работа“, каза Цветан Михайлов, член на УС на ССЗБ.

Ерол Емилов

Той добави, че от Министерството на правосъдието са получили уверение, че е направен подход с искане за увеличение на заплатите с 20% при актуализацията на бюджета. Михайлов призова политиците да намерят необходимия разум и да приемат актуализацията на бюджета, изпълнявайки искания им.

Недоволните развяха транспаранти "Инфлацията изяде доходите ни! Къде е държавата в този процес?", "С обещания затвор не се охранява", "Искаме увеличение, а не подаяние".

Малко след 13 часа двата протеста се сляха пред Министерството на финансите, а след това участниците се отправиха на шествие до парламента, предшествано от тъпани.

Председателят на СФС МВР Валентин Попов предупреди, че това е последният път, в който ще говори на политиците в такъв формат.

Ерол Емилов

„През последните месеци вие опозорихте българския език, защото на тоя език си позволихте лъжи. И то лъжи към гражданите на държавата, която се наехте да управляване. Министърът на вътрешните работи обяви, че реформата е извършена на 98%. Беше записано, че ще се направи функционален анализ в срок от шест месец, който изтича в понеделник. Такъв анализ ние не видяхме“, каза пред протестиращите Попов.

Той припомни, че през 2015 година министър на финансите се опитал да ореже компенсациите, които служителите на реда получават при напускане на работа. Според него премиерът и министърът на финансите имат дълг да знаят какво се е случило тогава, ако не искат това да се повтори.

„Ако не искат отново полиция, пожарна, надзиратели и армия по улиците. Ако не искат блокирани магистрали. Ако не искат блокирани ГКПП-та. Това стана в края на 2015 година“, каза Попов.

За около час движението в района на Народното събрание беше блокирано.

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов

Ерол Емилов