0

COVID и грип ни повалят на легло едновременно. Вече са факт случаите на паралелно заразяване с тях, алармират лекари. При две деца открихме съчетание от вирусите, които бяха доказани с тестове, разказа пред „Телеграф“ педиатърът д-р Марио Янакиев.

Симптомите при малките пациенти са компилация от двете инфекции. Заради грипа е налице висока температура, а COVID води до силно нарушено общо състояние, бледа кожа и лигавица, безсилие, дразнеща кашлица, гадене, повръщане и болки в корема“, уточни той. Съчетанието между двете инфекции специaлистите нарекоха Flurona (от английските думи flu – грип, и corona).

Симптоми

Сегашният вариант на коронавируса започва с болки в гърлото, които ни мъчат ден или два, след което се разгръщат другите симптоми, заяви пред „Телеграф“ и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Температурата е или слабо повишена, или липсва такава. Симптомите при грип се развиват по-бързо. Заедно с високата температура е налице и отпадналост, която се появява изведнъж. В развита клинична картина двете инфекции са доста сходни. „Има хора, които ще прекарат по-тежко COVID-19, но има и такива, които ще прекарат по-тежко грипа. Как ще преминат през тях, зависи от самия имунитет на човека. Коронавирусът вече не е толкова тежък и e сравним като протичане и прогноза с грипа“, отбеляза още проф. Христова. Тестването е важно, защото по този начин може да се разграничат вирусите. При различните заболявания поведението е различно, защото при инфлуенца има антивирусни препарати, които могат да се приложат до 48 часа от началото на заболяването.

Букет

Букет от вируси ни атакуват в момента. Един от най-разпространените е респираторно-синцитиалният. Особено тежък е за малките деца. „При него трябва много пазене. Необходимо е детето да си остане у дома поне една седмица след излекуване, за да закрепне. Инфекцията е тежка, защото вирусът се развива не в носа или гърлото, а в долните дихателни пътища. Стига се до бронхиолит. Всеки вирус потиска имунитета, което прави организма на децата податлив на друг вид вирус или бактерии. Така едва оздравели те започват да боледуват пак“, коментира проф. Христова.
Сред децата циркулира и варицела. Единственият начин за контрол над заболяването е ваксинацията. „В България задължителна е имунизацията за морбили, рубеола и паротит, а на Запад децата се ваксинират и за варицела. Ние елиминирахме вариолата, но да не забравяме, че братовчедката на вариолата е варицелата“, казва още тя. Шарката е заразила 31 000 хлапета миналата година срещу над 26 000 през 2022 година. Скарлатината също продължава да върлува сред децата. Миналата година с нея са се борили 11 хиляди малчугани, докато през 2022 година инфектираните са били едва 1000.

Епидемия

Заради епидемията от морбили в съседна Румъния у нас започна извънредна имунизация. Морбилито е много тежка инфекция, при която се блокира силно имунитетът. Болестта се проявява не просто с един обрив, а децата са силно интоксикирани, общото им състояние е тежко, с висока температура и силна отпадналост. При това заболяване има риск от усложнение и смъртен изход, отбелязват специалистите. По думите на проф. Христова, ако се натрупат деца без ваксина, е възможно да се повтори епидемията от морбили у нас, която беше факт през 2009 година и засегна 24 000 души. „Статистиката показва, че децата на 13 месеца са сравнително добре обхванати. Реимунизацията на 12-13-годишните обаче не седи добре, защото процентът на ваксинираните е 87%, а обхватът трябва да е 95%, за да има колективна защита и вирусът да не може да циркулира. Допълнително имунитетът избледнява с годините“, отбелязва още тя.

Проф. Ива Христова: Чакаме умерена вълна, доминира тип А

Очакванията на специалистите са за умерена грипна вълна тази зима, нито по-слаба, нито по-силна от обичайното, прогнозира пред „Телеграф“  проф. Христова. В момента доминират случаите на COVID-19. Чак след него се нареждат грипните вируси. В момента болните от инфлуенца са над 125 души на 10 000 души, като се очаква броят на болните да нарасне. Пикът се очаква в края на януари и началото на февруари.
Коронавирусът властва в София, а грипът във Варна, показва пък статистиката на НЦЗПБ. Два пъти над средната заболеваемост от ковид има в София, Габрово и Кюстендил, а от грип - в Пазарджик, Враца, Варна и Русе. Броят на болните в последната седмица на миналата година е 4500 души. Той е скочил с около 1000 души за около месец. В момента доминира грип тип А. Циркулира и тип Б. Като клинична картина двата щама не се различават. Макар че има литературни данни за малко повече неврологични усложнения при тип Б.

Борба за ваксини, разграбиха 350 000 дози

Борба за грипни ваксини има в световен мащаб, а внесените 350 000 дози бързо изчезнаха, показва равносметката на здравните власти.
Грипната ваксина се радва на голяма популярност в България и се приема много добре. Това се дължи и на факта, че тя е безплатна по Националната програма за превенция на грип за хората над 65 години. „Възрастните хора много рано заявиха желание за поставянето им и много бързо личните лекари се мобилизираха. Тази година почти двойно повече дози бяха закупени от здравното министерство. Тук по-скоро въпросът е, че интерес има, но няма възможност за повече бройки. Всички страни се бият за повече ваксини, но просто няма. Тук е въпрос на бързина и ранно договаряне. Една година по-рано всяка страна трябва да заяви какво количество й е необходимо“, разясни професор Христова.