0

Н апук на всеобщото схващане, че витамините носят само здраве, този път един от тях донесе смърт.

Предозиране

След като прие свръхдоза от витамин D, чрез добавките които пиел, бизнесмен намери смъртта си.

В упътването на добавките, които е приемал, не е имало информация, която да предупреждава за смъртоносни странични ефекти от приема на твърде много от т.нар. „слънчев витамин“, пише Mail online.

Съгласно насоките на специалистите, всеки човек, над четири години, би следвало да се съветва да „обмисли“ приемането на дневна доза витамин D през есенните и зимните месеци, когато слънцето не е достатъчно силно, за да може тялото да го произвежда естествено.

Pixabay

Когато обаче бизнесменът Дейвид Митченър от Великобритания е приет в лечебно заведение, поради неразположение, тестовете установяват, че нивата на витамин D са на най-високото възможно ниво, което може да бъде регистрирано от лаборатория на NHS (Британската агенция за хранителни стандарти).

Pixabay

Той почива десет дни след като бил приет в болница East Surrey, поради хиперкалциемия (натрупване на калций в тялото), свързано с приема на твърде много витамин D.

Подобно състояние може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето.

Pixabay

Съдебният лекар, разследващ трагедията, е написал доклад за „предотвратяване на бъдещи смъртни случаи“, в който се подчертава как добавките, които г-н Митченър е приемал поне през предходните девет месеца, не носят предупреждение за специфичните рискове или странични ефекти от приема на твърде много от витамина“.

Въпреки че поддържането на адекватен прием на витамина е необходимо, за да се поддържат костите, зъбите и мускулите здрави, списанието BMJ Case Reports предупреждава още през 2022 г., че в световен мащаб има нарастваща тенденция на хипервитаминоза D.

Слънчевият витамин

Като оставим настрана проблема с предозирането му, това е един изключително ценен витамин. Той помага за регулиране на количеството калций в тялото, като поддържа костите, зъбите и мускулите здрави.

 Възрастни и деца над една година се съветват да приемат не повече от 4000IU витамин D на ден.

Токсичността на витамин D обикновено се причинява от големи дози добавки с витамин D.

Тялото регулира количеството витамин D, произведено от излагане на слънце, и дори обогатените храни не съдържат достатъчно витамин D, за да станат токсични.

Pixabay

Основната последица от токсичността на витамин D е натрупването на калций в кръвта, известно в медицината като хиперкалцемия, което може да причини гадене и повръщане, слабост и често уриниране. 

Токсичността на витамин D може да прогресира до болки в костите и проблеми с бъбреците, като образуването на калциеви камъни.

Pixabay

Понякога се използват високи дози за лечение на медицински проблеми като дефицит на витамин D, но те се дават само под наблюдението на лекар за определен период от време. 

Кръвните нива трябва да се наблюдават, докато някой приема високи дози витамин D, предупреждават специалистите.