0

Н ад 2,6 милиона рецепти с антибиотици са изписани от април месец до края на миналата седмица. Това съобщиха от здравното министерство пред вестник „Телеграф“.

Онлайн

От 1 април тази година антимикробните лекарства се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само с електронна рецепта. Задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени на 16 октомври миналата година, като в началото издаването им създава хаос. Затова здравните власти дадоха гратисен период за паралелното изписване на антибиотици и на хартиени, и на електронни рецепти до 1 април.

Онлайн рецепта е един от начините, по който може да се ограничи и проследи изписването на антибиотици. Проучване преди няколко години показа, че 43% от българите се самолекуват с антибиотици.

България е на първите две места в Европа както по употреба на този тип лекарства, така и по нива на антимикробната резистентност.

България има най-висока смъртност в Европа от тотално резистентни на антибиотици бактерии – ешерихия коли и клебсиела пневмония, показват данни от публикация в списание „Лансет“ от октомври 2022 г.

Проучването сочи, че средно 7,29 на 100 000 души умират от резистентна на антибиотици ешерихия коли, а 4,59 на 100 000 души са смъртните случаи от резистентна клебсиела пневмония.

Проблеми

По време на пандемията от COVID-19 употребата на антимикробни препарати в България се повиши с 20%, а в останалите държави употребата им е намаляла с 30%, отбелязват здравните експерти. Най-много антибиотици се изписват в доболничната помощ. Не само свръхупотребата на лекарствата е проблем.
Други причини, водещи до повишаване на резистентността, е неспазването от страна на пациента на срока на лечение с антибиотик, както и лечение с антибиотик без предварително направена антибиограма. При започване на лечение някои пациенти спират приема на лекарствата, без да е приключил курсът на лечение, което създава условия за резистентност.