0

 

Захранването на бебето е много важен период за неговото развитие. То трябва да става между 6-я и 24-я месец, в това време от изцяло течна то преминава към по-твърди чрез кашите. В този период се формира чревната екология и равновесие на малкия индивид, а тя е от огромно значение неговото здраве както през детската, така и в зрялата възраст. В началото на живота определящи за микробиома са начинът на раждане, ексклузивното кърмене и захранването. След тази възраст фактори, влияещи върху чревния баланс, са приемът на медикаменти, начинът на хранене, фактори от околната среда като замърсяване и не на последно място – стресът.

Според Световната здравна организация най-добро за бебето е кърмене до 6-я месец и постепенно захранване след това. Модерни педиатри обаче препоръчват то да стане между 4-я и 6-я месец, но не по-рано от 17-а седмица след раждането. В България все още битува традицията бебетата да минават на общия казан от ранна възраст, например да им се дава кисело мляко и сок от 3-месечна възраст. Преди половин годинка обаче храносмилателната система на детето все още е много деликатна и не е готова за храни по-твърди от млякото.

Някои родители обаче са убедени в ползата от кърменето и решават то да продължи 8-я и дори 9-я месец. Това обаче крие риск от желязодефицитна анемия. Човешката кърма е бедна на желязо. Патогенни бактерии като някои щамове на Е.coli, която може да причини сериозни здравословни проблеми при едно новородено, се подхранват от минерала желязо. Ниските му нива в майчиното мляко играят ролята на защитен механизъм за бебето от подобни патогени. Към 6-я месец след раждането обаче естествените запаси от желязо, с които бебето се ражда, спадат, а нуждите му от този минерал се покачват. Кърмата не променя състава си и няма как да покрие тази потребност. В литър кърма има средно 0,35 мг желязо, а между 6-и и 12-и месец бебето се нуждае от 11 мг на ден. Желязодефицитната анемия в ранна бебешка възраст значително повишава риска от когнитивни, двигателни и поведенчески дефицити,

някои от които могат да продължат чак до късна тинейджърска възраст. Освен това тя е причина и за трудности с проговарянето, движението, фината и груба моторика могат да бъдат причинени от анемия в бебешка възраст. Ето защо навременното включване в менюто на бебето на източници на желязо е важно, както и профилактичните кръвни тестове за анемия, които обикновено се правят след 6-ия месец. Случва се майки да се втрещят при картинката, как детето им яде пръст от саксията. Това не е проста игра, организмът на малчугана сигнализира, че има нужда от желязо.