0

Лятната ваканция е най-подходящото време за записване на децата на спорт. От една страна, хлапето няма да скита по улиците без надзор, а от друга ще развива физика и кондиция.

Изборът обаче трябва да се съобрази с редица неща, най-напред с възрастта на детето, след това с пола и съвсем не на последно място с неговия темперамент.

Не са малко случаите, когато мама, татко, баба и дядо дружно заявяват, че първокласничката им трябва непременно да бъде записана на балет или модерни танци само, защото съседското момиче също е записано. Така те смятат, че с па де д'ьо дъщеря им не само ще придобие хубава стойка и грациозните движения, но и ще замени напълно необходимостта от фузкултурни занимания. Танците и балетът, макар и да натоварват много мускули, не дават на детето това, което му дава спортът.

Например, едно пухкаво хлапе или пък слабо, но високо за възрастта си или с дюстабан не бива да бъде записвано на танци докато ортопедичният дефект не бъде отстранен. То не бива да тренира гимнастика, хандбал, волейбол и баскет бол, както и футбол, таекуондо, кънки и тенис, за да не натоварва прекомерно ходилото и усложни състоянието си. Такива деца нямат голям избор в избора на спорт, но пък за тях остава универсалното плуване.

Впрочем, този спорт е подходящ и за малки, и за големи. С него може да се започне още от 4-годишна възраст. Освен практичната страна, че хлапето няма да се удави в критична ситуация до идването на спасителя, белите му дробове укрепват, научава се да диша правилно, развива хармонично и без тягостно натоварване мускулатурата на ръцете и краката. Същевременно, заниманията в басейна подпомагат и корекцията на гръбначните изкривявания. Досегът с водата е незаменим релакс, от който имат нужда не само възрастните, но и малчуганите. Затова, детско-юношеските психолози препоръчват плуването за първокласници – времето, в което децата изживяват известен стрес от новата среда извън дома и изискванията, които тя налага.

Още след втората година научете детето да се задържа над водата, съветва педиатърът д-р Светла Янчева. То ще стане по-смело, ще укрепне сърдечната му дейност. Препоръчва се и за бързо израсналите и много слаби 12 – 13-годишни момчета и момичета. Във водата те ще развият добър гръден кош и само за две години тялото им ще стане красиво и пропорционално.

Гимнастиката е подходяща за ученици над 7 години, но преди детето да бъде записано трябав да бъде прегледано от ортопед.

Колективните спортове футбол, баскетбол и волейбол са идеални за тийнейджърите. Освен добре развита мускулатура, в резултат на редовните тренировки те ще преживеят много по-лек и спокоен пуберитет.

Същевременно играта в отбор развива и редица качества, така необходими за работа в екип впоследствие. Те се научават да общуват по специфичен начин, като си помагат взаимно в преследване на една цел – победата. Това определено допринася за тяхното социално развитие. Освен това, научават отговорност към колектива и спазване на правила.

Развива се емоционалната култура, постига се морално развитие. Чрез спорта децата и юношите се научават как да понасят победата и загубата, което е от огромно значение за поведението им изобщо в живота. Друго важно качество е тъй наречения спортен феърплей - честното, коректно отношението към противника и съотборника.

От 6 до 8 години е добре детето ви да се занимава със спортове, които развиват симетрично цялото тяло- гимнастика, плуване, ски или танци. След 8-а го насочете към тенис, джудо, карате, лека атлетика или към колективните спортове, за да развие добра координация. Бягането и колоезденето са за издръжливост. Те са много подходящи за 9-13 – годишните, както и за каращите по-буен пуберитет. В никакъв случай не записвайте момчето си на бокс, щанги или борба преди да е навършило 16-17-години. До тогава костите растат, не бива да пречи на ръста със силови спортове.