0

Л екар от Габрово е отличник по издадени електронни направления.

Оказва се, че практиките в Града на хумора са издали над 7000 онлайн талона, докато тези от РЗОК-София са регистрирали 5700. Данните бяха представени от „Информационно обслужване“ по време на брифинг в здравното министерство. Общият брой на е-направленията за по-малко от месец достигна милион. Най-често пациентите са изпращани на преглед при кардиолог, офталмолог, педиатър и нефролог. За медико-диагностична дейност пък издадените е-направления са най-много за кръвна картина и изследване на креатинин, глюкоза и липиден профил.

На светло

Е-направлението и е-прегледът обаче са в сила едва от 1 юни, докато електронната рецепта действа повече от година и половина. За този период са издадени над 17,5 млн. предписания, като пациентите са получили лекарствата си в 2800 аптеки. По време на брифинга здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова заяви, че в следващите месеци предстои допълнително надграждане. Тя посочи, че откакто е на поста, са въведени 15 е-услуги. „Всичко това ще ни помогне да изведем на светло процесите в здравеопазването и да поставим пациента в центъра, но не като дойна крава“, каза проф. Сербезова, а началникът на кабинета и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов допълни, че е извършена „тиха революция с реалното въвеждане на е-здравеопазването“.

Футбол с пациенти

Предстои да бъде въведена и електронна епикриза, а още от 1 август в болница ще се влиза само с електронно направление. Според здравните власти е-хоспитализациите ще сложат край на „футбола с пациенти“ и обикалянето на линейките от болница в болница. „Тогава всички данни за сектора ще бъдат налични в Националната здравна информационна система“, подчерта проф. Сербезова. Според министъра добавена стойност от дигитализацията в сектора ще бъде и по-ефективното управление на освободените ресурси, в т.ч. и финансови. По този начин по думите й ще бъдат преустановени и редица нерегламентирани практики. Според доц. Пандов ще се съберат и нови данни за най-честите изследвания и заболявания, за работата и ефективността на болниците и т.н. На свой ред зам.-директорът на „Информационно обслужване“ Борис Костадинов и мениджърът проекти – Ивайло Стойчев, посочиха, че се работи по мобилно приложение за електронните рецепти, така че лекарите да могат да ги издават и от телефоните си. Те заявиха още, че е-досието ще има много повече информация.