0

 

„Движението е здраве”, казва една древна мъдрост. В годините, когато за качеството на здравеопазването и неговата достъпност се спори доста, мнозина се сетиха за сентенцията на прадедите ни и поемат към спортните зали.
Факт е, че спортът подобрява значително физическото и психическото състояние, възпитава в самоконтрол и владеене на емоциите, подобрява  самочувствието, освобождаваот стреса и напрежението, топи килограми и подпомага решаването на някои здравословни проблеми.  
Независимо, че движението е здраве, всеки спорт има своите положителни, но и рискови страни. Затова, преди да се запишете в някой клуб, преценете какво е най-доброто за вас. Ако пък, страдате от някакво хронично заболяване, като хипертония, диабет, инсулинова резистентност или имате проблеми с опорно-двигателния апарат и костната система, непременно направете


консултация с лекуващия лекар
какъв вид спорт за вас ще е най-ефикасен, но и най-щадящ.
Плуването е универсален спорт и рисковете от практикуването му са минимални. Затова лекарите го препоръчват при всякакви заболявания, особено при такива на опорно-двигателната система както на малки деца, така и на възрастни хора. Водната аеробика също е подходяща за възможно най-широк кръг хора. Те развиват всяка мускулна група. Например, ако имате проблеми със ставите и сухожилията, които ви пречат да спортувате активно, то при плуването няма за какво да се притеснявате. При него ставите и сухожилията не се подлагат на никакъв стрес и напрежение.
Тенисът е красива и динамична игра. Тя подобрява кондицията, развива съборазителността, подобрява двигателните способности. Същевременно, той подобрява значително издръжливостта,

гъвкавостта и концентрацията

 на човека. Дори при практикуването му на аматьорско ниво се изгарят изключително много калории.
Джогингът е идеалният избор за хора, които нямат време да ходят до спортната зала. Половин час тичане в парка всеки ден предразват от диабет и сърдечно-съдови заболявания. То идеално регулира наднорменото тегло. Спортните, народните или латинотанците са особено модерни в последните няколко години. При тях се изгарят бързо мазнините, освобождават от стреса и напрежението и създават добро настроение.

Пет тибетски упражнения балансират тялото и душата

Пет тибетски упражнения балансират тялото и душата. Преимуществото им е, че те отнемат само 15 минути на ден.
Упражнение 1
Застанете прави и разтворете ръце на нивото на раменете. Започнете да се въртите в кръг около оста си по посока на часовниковата стрелка, докато не усетите леко замайване. Започнете с 3-4 завъртания дневно, докато достигнете постепенно до 10, но не повече.
Упражнение 2
Веднага след първото упражнение легнете по гръб на пода.  Отпуснете ръце до тялото и притиснете дланите към пода, леко придвижете главата към тялото, вдигнете крака вертикално нагоре, като не повдигайте таза от пода. Започнете с  3-4 докато с времето увеличете на 21 пъти.
Упражнение 3
Застанете на колене, да са на ширината на таза. Ръцете до китките трябва да лежат под хълбоците. Наклонете главата напред, като наведете главата първо към гърдите, а после назад. Изправете гръдния кош и изпънете гръбнака, като опирате ръцете на бедрата. Върнете се в изходно положение с прибрана към гърдите брадичка. Повторете няколко пъти.  
Упражнение 4
Седнете и изпънете крака, стъпалата да са на ширината на раменете. Изправете гръбнака, положете длани с отпуснати пръсти на пода отстрани на хълбоците.  Пръстите трябва да бъдат насочени напред.  Отпуснете глава надолу, като приберете брадичката съм гърдите. После я наведете колкото можете назад. Повдигнете тялото напред и нагоре до хоризонтално положение. Накрая бедрата и тялото трябва да се намират на една хоризонтална плоскост, а колената и ръцете – разположени вертикално. В това положение останете няколко секунди за напрягането на всички мускули.
Упражнение 5
Изходното положение в това упражнение е упорно лежане. Опрете се на длани и възглавничките на краката. Коленете и таза не бива да докосват пода. Китките са насочени напред, пръстите са сгънати. Разстоянието между дланите е не повече от ширината на раменете. Разстоянието между стъпалата трябва да е същото.  Наклонете главата максимално назад. После минете в положение, при което тялото напомня остър ъгъл, с върха нагоре. Приберете брадичката към гърдите. Старайте се да задържите краката изправени, а ръцете и туловището на една линия. Върнете се в упорно лежане.