0

П ървите български кайсии вече излизат на 2 лв. за кг от градините, съобщи за „Телеграф“ Димитричка Търпанова, зам.-шеф на асоциацията на овощарите. Тя допълни, че едрите и хубави плодове могат да стигнат и до 2,50 лв. за кг. Който иска да си набере лично, ще плати около 2 лв. килото, обясни овощарката. Това се практикува и в САЩ, и в западните страни на ЕС, но вече започна да си пробива път и у нас.

За жалост старите български сортове, с типичния аромат и незабравим вкус са пострадали най-много през зимата, но въпреки това ще има реколта и от тях, допълни тя. Те са пригодени и за преработка, и за пресния пазар. Димитричка Търпанова каза, че в последните години се котират на пазара нови сортове за фреш пазара, които не са така вкусни и ароматни като старите.

Промоции

От старата селекция става и хубавата кайсиева ракия, която българинът обича и не забравя. В момента на работниците се плаща между 10 и 15 ст. за кг плодове, когато берат от стебло. Ако се качват на стълба 15 ст. В социалните медии притежатели на овощни градини пуснаха съобщения, че продават кайсии за ракия на 90 ст. за кг.

Търговските вериги пък излязоха с промоции на оранжевите плодове с намаления до 57%. В някои вериги половин килограм ароматен плод излиза 1,49 лв., без посочена страната на произход. Други супермаркети правят отстъпка с 1 лв. до 3 юли на кайсии от собствените им градини, като килограм излиза 2,99 лв.

Летни

На пазара се появиха и първите български летни малини. Цените им варират в зависимост от района между 8 и 15 лв. за кг. Миналата година са били с 2 лв. по-евтини, но тенденцията е да падат, обеща Божидар Петков, шеф на малинопроизводителите и овощарите. Засега се очаква добра реколта, въпреки че през март е имало мразове.

Има проблем с берачите особено в малките и средните стопанства, никой не знае къде изчезнаха тези хора, каза Петков. За сметка на това България е водеща страна по прибирането на малини с комбайни, които бяха внесени преди пандемията. Те обаче се ползват само в равнините и големите стопанства, обясни малинопроизводителят.