0

М алки бензиностанции са на ръба на фалита, а вече има такива, които затварят. Това заяви за „Телеграф“ Иван Кашилски, шеф на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Според него причината е във високите цени на суровия петрол на световните пазари и господстващото положение на рафинерията на „Лукойл Нефтохим“ и на още двама търговци на пазара у нас. За да може да функционира нормално една бензиностанция, тя трябва да има поне 10 процента марж между цената на доставчика и тази на дребно, което за малките обекти е невъзможно, посочи Кашилски.

Кепенци

Заради поскъпването на горивата вече се наблюдават фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, също така страдат и българските търговци на горива на едро.
Една от бензиностанциите в Русе обяви в социалната мрежа Facebook, че затваря врати, съобщават русенски медии. Обяснението е, че нямат възможност да продават горива на достъпни цени, налагало им се е да вдигнат цените, а те не искали да го направят. "Опитахме се да доставяме на клиентите си гориво на достъпна цена, но дойде моментът, в който не можем да го правим. За да съществуваме, трябва да продаваме на 3,25 (няма да го направим)", написаха те. Общо в страната има около 5000 бензиностанции, от които над 20 на сто са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места.

Скандал

Междувременно срещата на превозвачески и транспортни фирми с премиера Кирил Петков вчера следобед се провали. Деветте най-големи организации с над 25 000 тира и автобуси са напуснали демонстративно срещата, след като премиерът е отказал да изслуша исканията им. Петков им обяснявал как не могат да променят акциза на горивата. Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи, казал, че очакват да чуят решения.  Тогава премиерът заявил: „В този кабинет аз определям какво се говори и ако не ви устройва, вратата е там...“.

Превозвачите обявиха, че излизат на национален протест от 10 до 18 май и ще блокират пътища и граници. Ако след 18-и няма ефект, ще спрат автобусите. Техните искания са за
антикризисни мерки, премахване на тол таксата за третокласни пътища, уволнение на трима министри и намаляване на акциза на горивата, таван на цените или намаление на ДДС.
Цените на дребно на горивата продължават да растат, сочат данни на специализирания сайт fuelo.net. В четвъртък средната цена на бензин А-95 вече е 3 лв. за литър, на дизела – 3,21 лв., на пропан-бутана – 1,61 лв., и на метана – 3,40 за кг.