0

Б ългарската лютеница масово се прави с турски пипер, установи проверка на „Телеграф“ по пазарите в столицата.  Хората грабят с килограми вносната червена чушка, без да питат за произхода. На въпрос към работниците, които разтоварват продукцията за произхода й, те отговарят, че не знаят, но на щайгите са залепени етикети, че стоката е внос от Турция.  Потребителите пък купуват пипер основно за лютеница, туршия и за замразяване. Българско производство червен пипер е дефицит на пазара. Цената му пък е значително по-висока от миналата година, като килото на дребно не пада под 2 лева, но са често изкривени и трудни за обработка заради неправилна форма. Масово хубавите прави чушки, които са подходящи за печене, струват 2,50 лева. Миналата година в сезона за зимнината можеше да се намери пипер и по 1,20-1,50 лева за кило.

Ръст

Данни на Министерството на земеделието и храните сочат, че тази година вносът на зеленчука се е увеличил с 2,8 хил. тона, или 17 на сто за периода от началото на година до края на юни.

Масово от Турция се внася и патладжан, който също се влага в българската разядка. Чужд е лукът, както и карфиолът. Цената на кило от лютивия зеленчук е 2,50 лева, а по пазарите може да се намери и за лев на промоция. Карфиолът идва от Полша, като килото струва 2,50 лева.

Българско

От зарзавата за приготвяне на зимнината родно производство е само зелето, показва още проучване на „Телеграф“. В момента вече има масово предлагане както по пазарите, така и по магазините, като цената е 1-1,20 лева за кило, при 2 лева в началото на месеца. Български са вече и картофите, като цената им е 0,85-1 лев за кило при 2 лева за кило на вносните от Франция.

Родно производство праскови също могат да се намерят в търговската мрежа, като цената им варира от 2,50 до 3,50 лева за кило.