0

Д епутатите отхвърлиха предложението на МФ бакшишите да се облагат с данък при гласуването на второ четене на промените в закона за облагане на доходите на физическите лица.

Мярката бе предложена от ведомството на Асен Василев като част от пакета мерки за изсветляване на ресторантьорския бранш.

Срещу приемането на този пакет мерки финансовото министерство предложи запазване на 9% ДДС за ресторантите. Въпросът за запазване на ниската ставка обаче тепърва ще се разглежда от бюджетната комисия на заседание, насрочено за днес.

Касови бележки

Парламентът отхвърли и друга мярка срещу сивата икономика, която трябваше да насърчи хората да си събират касовите бележки чрез ново данъчно облекчение.

„ДОНОС-БОНУС": Парламентът отхвърли финансовия стимул

Предлагаше се данъкоплатците да си приспадат от годишната данъчна основа 0,5 % от платения от тях ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, като регистрират в НАП получените от търговците фискални бонове.

Още при обсъждане на тези текстове в Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателите коментираха, че това данъчно облекчение няма да работи, защото човек със среден доход ще си възстановява жълти стотинки.

Договори

Депутатите отхвърлиха и текста, който щеше да развърже ръцете на НАП да приравнява граждански договори към трудови в случаите, когато става въпрос за скрити трудови правоотношения.

Целта бе приходната агенция да може да събира действително дължимите данъци и осигуровки.

Прието бе доходите на берачите на диви гъби и плодове да се облагат с алтернативен данък.  Те ще се облагат еднократно с 30 лв. всеки месец, през който извършват дейността.

По предложение на Мартин Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България“ бе прието пред НАП като необлагаеми доходи да се обявяват командировъчните над 1000 лв. на лице годишно.

В предложението на МФ такъв праг не фигурираше.