0

Т ристайните апартаменти в София удариха 3000 евро на квадрат, показа проучване на „Телеграф“. Най-скъпите имоти са около Южния парк и Докторския паметник, а най-евтините - в село Мърчаево, където квадратът върви по 266 евро.

И докато цените на жилищата растат, от сдружението „Съвет по нормотворчество“ поискаха да се определи със закон каква да бъде комисионата, която получават брокерите.

Цени

В столицата апартаментите държат цени около 1500-1800 евро за квадрат в кварталите, но има и локации с над 2000 евро и над 3000 евро на квадрат.

Най-скъпите райони са около Южния парк, където средната цена за тристаен минава 3300 евро за квадрат.

В центъра квадратът върви над 3100 евро. Скъпо е и в местността Камбаните, където средно квадратът за тристаен минава 2000 евро.

Останалите тузарски локации са Симеоново, Драгалевци, Малинова долина, Герена, Изгрев, Яворов, Лозенец, Иван Вазов. Там също няма апартаменти под 2000 евро на квадрат.

На противоположния полюс е софийското село Мърчаево, където може да се купи двустаен за 266 евро на квадрат или тристаен за около 290 евро на квадрат.

В Казичене, Бухово и Банкя имотите са със средни цени под 1000 евро на квадрат. Като се добави комисионата на брокера, жилището допълнително се оскъпява.

Някои агенции са обявили фиксирана комисиона от 3% от стойността на целия имот, но не по-малко от 1000 евро.

Промени

От сдружението „Съвет по нормотворчество“ обявиха вчера своята позиция за искане на промени в закона, който касае брокерите на недвижими имоти и техните клиенти.

Идеята е комисионата, която получават агентите, да бъде точно фиксирана. Според сдружението  трябва да се въведат конкретни механизми за това по какъв начин и как ще се определя размерът на комисионата, дължима от клиенти към агенцията.

Това би допринесло за отстраняване на съществуващата порочна практика да се претендира заплащане на комисиона в прекомерни размери, уточниха от сдружението.

Според действащи брокери в момента това искане означава, че трябва да има някакъв таван на тази комисиона.

От „Съвет по нормотворчество“ настояват още в процеса на сключване на сделки с имоти задължително да участват адвокати, което ще защити правата на клиентите.

Това е намерило опора в нормативната уредба и в практиката на редица членки на ЕС - Германия, Франция, Белгия, Холандия, изтъкнаха още от сдружението.