0

Б ългари чакат за златна монета с лика на покойната британска кралица Елизабет II между 3 и 6 седмици, показа проверка на „Телеграф“ сред търговците на инвестиционно злато.

Става въпрос за парата британски златен суверен от 2022 г., отсечена по случай 70-годишнината от възкачването на престола на кралицата.

Според специалиста по инвестиционно злато Мартин Миланов определено може да се каже, че интересът към монетата се е повишил и в България след кончината на Елизабет II. “Хората, които искат да си купят златна монета и се колебаят коя да изберат, в момента се насочват именно към тази с лика на кралицата“, посочи Миланов.

За нея обаче трябва да се чака няколко седмици, понеже доставките й са от чужбина, а интересът към нея в рамките на Британската общност много се е повишил.

Цена

Доста от търговците на инвестиционно злато вдигнали цената на монетата веднага след кончината на кралицата. Средното увеличение е с около 50 лева. В момента монетата може да се закупи срещу около 900 лева. Теглото й е 7,31 грама, направена е от 22-каратово злато. Според Мартин Миланов в бъдеще тази монета може да се сдобие и с нумизматична стойност и цената й да се повиши още. Но който си я купи и разчита цената да се вдигне в рамките на година, ще се заблуди, обясни специалистът.

На българския пазар пък БНБ ще пусне в продажба в понеделник поредната възпоменателна пара, която ще е сребърна. Тя е на тема „Голям гмурец“ и е от серията „Природно разнообразие в Република България“.

Цената на монетата е 108 лева, а тиражът ще бъде 5000. Според нумизмата Калоян Борисов тиражът е достатъчно голям, за да стигне до всички желаещи. Той смята, че парата ще бъде бързо изчерпана и оттам нататък пазарът ще покаже как ще се движи цената й.

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Кей Би Си Банк България, Тексим Банк и Централна кооперативна банка.

Ограничението в първите три дни е по 1 бройка на лице, физическо или юридическо. След този период „гмурецът“ ще се продава без ограничения.

Фердинанд

Нумизмати споделиха още пред „Телеграф“, че в навечерието на Деня на независимостта 22 септември тече търг за стара златна монета с лика на цар Фердинанд, която има потенциал да надхвърли стойността от 100 000 лева. В нета пък хората с доста по-скромни възможности могат да си купят срещу само 15 лева копие на 20 златни лева от 1908 г., подходящи за подарък за 22 септември. От предната страна е изобразен ликът на Фердинанд, а на реверса - гербът на страната с надпис „Царство България“.

Истинска такава монета пък струва 1000-2000 лева, посочва продавачът.