0

Т ермопомпата и климатикът остават този септември най-евтиното отопление, като запазват стойностите си  съответно от 5,3 ст./квтч и 7 ст. /квтч, колкото е била себестойността на произведената от тях топлина преди година - през септември 2021 г.  Природният газ пък е  втори по скъпотия с 32,5 ст./квтч в момента, при 12,0  ст/квтч преди година, което е увеличение със 170,8%. Това показва анализ на цените на полезната топлинна енергия от 12  различни енергийни източника   към 14  септември 2022 г., изготвена от  Людмил Костадинов от Агенцията по устойчиво енергийно развитие по молба на „Телеграф“.

Промяна

Отоплението с климатик запазва цена от 7ст./квтч този септември, колкото е струвало през юни и през септември 2021 г.  Мнозина, изплашени от драстичното поскъпване на газа и  на парното, масово пазаруват климатици да се топлят през следващата зима.

Заради поскъпването на уреда  и ако се включи изплащането на новия климатик в цената, киловатчасът отопление с него ще ни струва 9,2 ст., което е с 31,4% повече, отколкото ако се топлим със стария уред.  През март отоплението с нов климатик ни е излизало 9 стотинки на квтч, а през септември 2021 г. - 8,9 ст./квтч.

Въглища

Скокът на себестойността на топлината при отопление с  въглища  и дърва е огромен, но те запазват трето и четвърто място по евтиния сред дванадесетте източника на отопление, анализирани от експерта Костадинов. За година поскъпването на въглищата е с 66%. Миналия септември  1 квтч от  печка или камина  с кюмюр е струвал 7,7 ст., а този месец - 12,8 ст.   Ако си купим нов уред и включим изплащането му в себестойността на топлото,1 квтч ще струва 14,3 ст., а преди година той ни е излизал 8,9 ст. , което е с 62,5% повече.

Отоплението с дърва, което през септември 2021 г. ни е струвало по 7,8 стотинки за квтч, през  септември 2022 г. вече е  13,7 ст., което е със 75,6% по-скъпо, а за 6 месеца скокът е с 12,74% , защото през юни квтч е струвал 10,2 ст.

Ако си купим нова печка и включим изплащането й в себестойността на дървата, този септември  тя ще бъде 15,7 ст./квтч, докато преди година е била 9,0 ст./квтч,  или със 74,4 процента по-ниска.   

Рекорд

Най-голямо е поскъпването на отоплението с природен газ - за една година скокът на цената е  със 170,8 процента. Цената на топлото от синьо гориво е 32,5 стотинки/квтч, а през септември 2021 г.  е  била 12 стотинки/квтч.  Природният газ е станал вторият по скъпотия източник за отопление след газьола, който  тази година в средата на септември стигна цена от  35,7 ст. на квтч. Година преди това топлината от него е струвала  22,6 стотинки на квтч, което е почти с 56% по-евтино.      

Сравнението на отоплението с газьол  и с термопомпа  тази година   е направо умопомрачително - по-скъпо е  с почти 574%. Топлото  от газ пък е с 364% по-скъпо спрямо отопление с климатик. 

Екопелети, които бяха четвърти по евтиния през миналия септември с 10,1 ст./квтч, този месец удариха 20,4 ст./квтч,  което е  почти 102 % увеличение  на цената на полезната топлинна енергия от тях.                                                                                                    

Парното този септември е на 7-о място по скъпотия  от 12-те анализирани източника за отопление  с  18,4 ст./квтч. Тази цена обаче е с 40,45% по-висока, отколкото миналия септември, когато 1 квтч е струвал  13,1 ст./квтч. 

В цената на полезно използваната топлинна енергия  от централно топлоснабдяване   не са включени разходите  за отопляване на общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия  от централно топлоснабдяване нараства с още 20-25%, обясни Людмил Костадинов.

Ток 

Нощният ток беше предпочитан за отопление, когато се използваха т.нар. акумулаторни печки, които се загряваха нощем, когато енергията беше по-евтина и излъчваха топлина след изключването им.  Сега себестойността на топлинната енергия, получена от  уред, използващ ток по нощната тарифа,  струва 15 ст./квтч.  Отоплителните уреди, които ползват нощен ток, са пети в класацията по ефективност и ниска себестойност. В момента предпочитани са керамичните панели, така наречените  керамични нагреватели. Могат да се използват и други електрически уреди - като се включват нощем, когато токът по нощната тарифа е по-евтин.                                                        .

Себестойността на отоплението с ток по дневната тарифа излиза в момента  21,1 ст./квтч,   колкото е бил преди  година. Всички цени на горива и енергия са на дребно и с ДДС.

Резултати

Според специалисти за отоплението на гарсониера се потребяват средно 1 мвтч топлинна енергия.  Ако се топлим с климатик  клас А, за топлото за един зимен месец ще платим 70 лева. Ако отоплението е с въглища, топлото вече ще струва 128 лева, с дърва ще  ни излезе 137 лева. След тях по ефективност и цена е нощният ток  - 150 лева ще похарчим за топлото за месец.

Месецът с парно ще ни струва 184 лева,  а с печка на пропан-бутан само с 3 лева повече - 187 лева.  Ако използваме дневен ток в конвектора или електрическата камина, топлото през месеца ще ни излезе 211 лева,  с  газ - 325 лева, а с газьол, който е най-скъпият  източник на топлина - 357 лева.   Най-евтино излиза отоплението с термопомпа - с нея ще отопляваме гарсониерата цял месец само за 53 лева.

Юруш за уреди на промоция

Хората се юрнаха да търсят и купуват отоплителни уреди. „Последните дни абсолютно всичко се продава - радиатори, климатици, печки. Вчера само аз продадох 10-15 броя всякакви уреди за отопление, като добавите и сделките на колегите - доста търсена стока са.“ Това съобщи търговец консултант в известна верига за електро- и домашни уреди в столичен мол за в. „Телеграф“.

В момента най-търсени са климатиците и стенните конвектори. Тези уреди са едни от най-икономичните варианти. Първи по пестене на енергия са климатиците. Следващите по икономичност са конвекторите.  Много търсени са стенните конвектори.

Цените варират спрямо мощността им 1500, 2000, 3000 вата, дали имат уайфай, за да могат да се включват  от разстояние  от телефона. Те са на цени  от 300 лева нагоре. До 5 октомври например се предлага стенен конвектор  2500 вата  за 319 лева по каталог.

Лъчистите панели са доста по-икономични и отдават повече топлина, по-бързо загряват едно помещение спрямо тип духалка или обикновен тип конвектор с вентилатор. Между климатиците има с различна енергийна ефективност -  клас А с един, с два плюса според икономичността си. 

Духалките са най-евтини, но и  най-енергоемки.  Оправдават приказката  „Евтиното излиза по-скъпо.“ Защото ще вземете една духалка за 20-30-40 лева, но като цяло във времето това ще се отрази на сметката за ток“,  обясни консултантът търговец за „Телеграф“.                            

Предлагат се и керамични панели и уреди за отопление, които натрупват енергия през нощта, когато токът е по-евтин, и през деня, когато е по-скъп, я излъчват.

Хит  е електрическа камина с мощност 2000 вата  и седмичен таймер за програмиране  на отоплението за помещение с размер  20 кв. метра.  

В нета се рекламират намаления на печки на дърва с продължително горене  от 1061 лева на 849 лева, от 1312 лева на 1049 лева. По-евтино с неколкостотин лева се предлагат и камини на дърва - такава с 10 квт мощност може   да се купи вместо за 2125 лева за 1699 лева.