0

Т ърговски вериги заблуждават с промоция на кашкавал, който всъщност е евтино жълто сирене. За това сигнализираха от най-голямата асоциация на преработвателите на мляко. Става дума за продукт, който няма нищо общо с технологията на кашкавала, при това се произвежда в Полша и Германия, коментираха браншовици пред “Телеграф”. Това е технология, при която нито има българските закваски, нито пък зрее необходимите минимум 45 дни, което всъщност прави този продукт здравословен и с висока хранителна стойност, обясниха те.

Правила

Според браншовиците по този начин драстично се нарушават европейските правила за защитени продукти, какъвто в момента е българският кашкавал. Той се ползва с такава на национално ниво, защото е започнал процедура по защитата му в Брюксел.

Според млекопреработвателите чуждо лоби на производителите на закваски се опитва да пречи на одобрението на българското кисело мляко и сирене в Европейската комисия. Причината е, че ще загубят голяма част от пазара си, понеже влиза ли в сила защитата, родните продукти ще трябва да се правят само с българско мляко, Лактобацилус булгарикус и никакви чужди закваски, и никакви синтетични подобия на бактерията.

Финална дума

Очакваме финално Европейската комисия да се произнесе за защитата на българското кисело мляко и българското саламурено сирене. Това пък коментира пред “Телеграф” зам. ресорният министър Георги Събев по повод защитата на родните продукти. Според него не можем да се оплачем от комисията, че ни бави. Той изтъкна, че нещата са придвижени до финала за по-малко от две години. Искането е изпратено до ЕК през февруари 2021 г., през юли са първи коментари от комисията до заявителите, последно страната ни е отговорила през ноември на последните бележки

на ЕК, които са имали основно технически характер. Мисля, че повече забележки няма да има, остава ни да стискаме палци, коментира Събев. Той допълни, че Франция, която е идеологът на защитените продукти, също чака около две години, но има и такива, които минават на одобрение за около шест месеца. Причината според него е, че в страната има специален институт, който се занимава със защитени храни.

Троянска луканка

Туристи от Великобритания и Нидералндия, които са прочели за защита, се оплакаха пред “Телеграф”, че не могат да открият деликатеса в търговската мрежа. Нямам обяснение, в момента има 6 предприятия, които произвеждат троянската луканка, каза Георги Събев.