0

М ръвките наесен се очаква да поевтинеят, каза министърът на земеделието Кирил Вътев по време на брифинг, свързан с поредното заседание на тематични консултативни съвети, които той провежда от миналата седмица. Този понеделник около кръглата маса се събраха представители на всички звена, свързани с производство, преработка и търговия с месо.

„Преди да бъда министър, тридесет години работех в сектора на преработката и няма лято, през което цените на месото да не са скочили. За мен поскъпването на свинското не е никаква изненада“, отговори на журналистически въпрос Вътев. Той обясни, че в свинефермите животните се отглеждат с по-високи разходи през лятото.

Наденица

Според Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди пържолите са по-скъпи заради по-скъпите горива и космическите цени на фуражите. Щом като месото е с по-високи цени, логично е и наденицата да е по-скъпа. Така коментира въпроса на „Телеграф“ Цветан Илиев за цената на пресния колбас от 19 лв. за кг. Министърът на земеделието обаче бе категоричен, че няма спекулация в цените.

Най-важното е да върнем стопаните, които продават фермите си и отиват да работят на Запад. Трябва да спрем демографския срив, защото като тръгнат работодателите, след тях са работниците, изтъкна Кирил Вътев.

Омлет

И ако съотношението е 60 на 40 в полза на чуждото свинско и пилешко месо, правим омлета с български яйца. Даниел Божанков от Асоциацията на индустриалните птицевъди заяви, че единствено България има свръхпроизводство на яйца. Той сподели, че кризата от пандемията е преодоляна, а нашите птицевъди са върнали отново пазарите си навън.

Комитет за месото работи да върне българското говеждо и агнешко на трапезата ни. Агнешкото е традиционна храна за българина и се консумирало не само през пролетта, а през цялата година, припомниха от комитета. В момента експерти анализират и правят планове за изграждане на верига между фермите и крайния потребител, така че тази храна да присъства на трапезата през цялата година.