0

Ц ената на природния газ ще бъде окончателно предложена сутринта на 1 март и ще бъде с малко над 10 процента по-ниска от цената на синьото гориво през февруари. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след открито заседание на регулаторната комисия. Тя обсъди внесеното от „Булгаргаз“ на 8 февруари заявление за поевтиняване на газа  от 119 лева и 33 стотинки за мвтч, което е леко коригирано в доклада на КЕВР на 118 лв. и 63 стотинки за мвтч. „Но като следя цените на Нидерландската борса TTF, считам, че финално към 1 март може би цената ще намалее с още около 10 лева, което означава, че очаквам под 110 лева", заключи Иванов.

Обосновка

Цената на газовия микс на 1 март тази година ще бъде по-ниска от тази на 1 март 2022 г. заради по-ниската цена на  Нидерланската TTF борса и тенденцията за поевтиняване на синьото гориво, защото  „Булгаргаз“ успешно нагнетява и тегли  газ, посочи  Иванов и заключи, че „криза с цената на газа няма. Тя се нормализира, защото хранилището в Чирен е запълнено 88 %, с 40% повече от миналата година. 

На въпрос на медиите „защо след като цената на ТТF борсата е по-ниска, КЕВР не намали газа с повече,  регулаторният шеф обясни, че  комисията се съобразява с цената на газа не за един ден, днешния, а  на база на цените през целия месец февруари. Другата   причина е, че газът, който се тегли от Чирен, е 2 пъти по-скъп и  той се включва в ценовия микс за следващия месец, поясни Иван Иванов. 

Отопление

Резултатната годишна цена на  топлинната енергия от 1 юли 2022 г. е определена при 122 лв./мвтч  годишна прогнозна цена на газа и няма да бъде променена  от март.  Тя няма да се намали въпреки поевтиняването от март под 110 лв./мвтч., защото през годината е имало месеци с цена на синьото гориво от  353 лв./мвтч,  122 лева е проектна годишна цена, обясни шефът на КЕВР. 
„Необходимо е балансиране  и да се защити интересът на бизнеса и на потребителите“, каза Иван Иванов. 

КЕВР няма данни за претенции на „Газпром“

За момента в Комисията за енергийно и водно регулиране няма информация за претенции от "Газпром" към "Булгаргаз". Това заяви Иван Иванов  и припомни, че от 27 април 2022 година  в България не постъпва  газ от „Газпром експорт“. Дъщерната компания на „Газпром“ едностранно наруши договора с „Булгаргаз“. Регулаторният шеф обясни, че може да има определени претенции от двете страни по договора за малки количества синьо гориво, оборотно търгувани между двете компании, но това се случвало практически всяка година. “Булгаргаз“ смята, че ги е платил, а неполучил, а  „Газпром експорт“, че ги е доставил,  а не са му платени.