0

Р азрешителното за строеж ще се издава в срок от 2 до 3 месеца, ако се промени законът за устройство на територията. Това съобщи за „Телеграф“ заместник-председателят в камарата на архитектите в България арх. Константин Пеев. Той уточни, че в момента за позволение за изграждане се чака повече от три месеца, и то в най-добрия случай, ако няма никакви забележки по проекта за сградата.

Забавяне

Често чакането продължава повече от половин година, подчерта арх. Пеев. И допълни, че той е трябвало да чака 7 месеца за две къщи. Идеята е процедурата по издаване на разрешително за строеж да се съкрати значително с подготвени от браншовата камара изменения в закона за устройство на територията. Те ще бъдат предложени за обсъждане в парламента този септември. От камарата изтъкнаха, че в много държави издаването на позволение за строеж отнема много по-малко време, отколкото у нас и дадоха за пример Северна Македония, която не е в Европейския съюз. Експертите от камарата казаха още, че променен дори един сантиметър по даден проект за сграда, може да коства година забавяне.

Дигитализация

Според архитектите ключова промяна в закона е да се дигитализират всички процеси по издаване на разрешителните за строеж. В момента документите, които се подават, са толкова много, че се налага да стоят в кашони в коридорите на общините и обработването им отнема много време, разказаха архитектите. Идеята е всички тези документи да бъдат в електронен вариант, на флашка, и всеки компютър може да е деловодство. Така архитектът ще следи онлайн процеса по издаване на разрешение.

От камарата на архитектите подчертаха, че в момента много от дейностите по проектите се преповтарят и това трябва да се промени. Авторският и строителният надзор при строеж на сграда се дублират, уточниха експертите. Според тях отговорност за проекта трябва да носи неговият автор, а не тя да се разпределя между няколко звена, както е в момента. От камарата бяха категорични, че с промените няма да има вече скандални случаи с незаконни сгради, язовири и пътища.