0

О лио на цена под 2 лева вече може да се купи в големите магазини, показа проверка на „Телеграф“ в обекти на търговски вериги. Засега за 1,99 лева може да се намери само като го пуснат на промоция, но ако няма предпоставки за поскъпване, се очаква да започне и масово да се предлага, обясниха експерти.

Както „Телеграф“ писа в началото на май тази година, реалната продажна стойност на олиото е 2,50 лв., а себестойността му е 1,90 лв. Тогава обаче то се продаваше за около 3 лева за литър. По думите на Борислав Петков, едър зърнопроизводител от Югоизточна България, от 1 кг черно семе се добива около половин литър олио, а има и кюспе, от което също се печели. Справка в правителствения сайт с цените на основните храни сочи, че от април досега намалението е с над 50 на сто. По данните от страницата в началото на второто тримесечие на тази година литър мазнина се е продавал за 4,50 лв. По стоковите борси и тържищата също има намаление на цената му с 10 ст. за седмица и в момента се търгува средно за 3,02 лв. за литър.

Стойности

В седмичния анализ на Държавната комисия по стокови борси и тържища е отчетено значително увеличение на цените на пъпешите, но и драстично намаление при краставиците. С 32 ст. е скочила цената на пъпеша и вече килото се продава за над 2 лв. Краставиците пък са поевтинели с 25 на сто и килото струва 1,78 лв.

Леко поевтинява и захарта, като средно се продава за 2,43 лв. за кило.

Разлика

В различните райони на страната обаче има драстични разлики в цената й. Най-драстична е тази в Бургас, сравнено с Пловдив. Най-евтината захар се продава на морето, където килото струва 1,75 лв. В града под тепетата пък сладката стока стига до 3,50 лв. Такива разлики има и при брашното, като най-скъпо се продава в Сливен, където килограм на борсите се търгува за 2,30 лв. Враца пък е първенец по евтиния, като там се продава за 0,78 лв. за кило. Най-евтиният кашкавал пък е в Благоевград, където се продава за 11,60 лв. за кило, а в София е най-скъпият - 23 лв.