0

Ж ителите на три области в страната плащат над 5 лева за кубик вода въпреки лошото качество, многото аварии и огромните загуби на живителната течност. Това показват докладите на КЕВР с данни за постигнатите резултати на ВиК дружествата. Първенец е Разград с 5,38 лв. за кубик.

Двучленно домакинство с дете, което потребява 10 кубика вода на месец, вече плаща над 50 лева сметка.  

Първенци

Разградчани пият най-скъпа вода в страната и имат едни от най-големите загуби в мрежата. ВиК-Дунав, което снабдява с вода Разград и селищата в областта, не постига 12 прогнозни цели за качество на ВиК услугите, сред които общи загуби на вода и събираемост. 69,34 процента са били общите загуби през 2022 г., а целта за тази година е намаление до  68,94 процента. В бизнес плана им е записано намерение да намалят само с 0,44 процента загубата на вода. 

Втора по скъпотия е ВиК-Силистра, която продава водата за пиене и битови нужди по 5,213 лв./куб. м. ВиК дружеството не постига 19 показателя, като за „общите загуби“ на вода също има пълно неизпълнение. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)  приема, че бизнес плановете на ВиК-Разград и ВиК-Силистра са одобрени без възражение от съответните асоциации по ВиК, тъй като в определения 45-дневен срок те не са взели решение за съгласуване на бизнес плановете. Общото събрание на асоциацията на Разград не се е провело, защото е липсвал кворум. Още по-притеснителна е ситуацията със Силистра. На 17 юни 2022 г. общото събрание на асоциацията по ВиК взема решение, че планът не е съгласуван, защото общинските съвети на Силистра, Дулово и Главница не приемат плана и излагат мотиви за това.  Това не спира регулаторът да одобри плана и поскъпванията. 

В челната тройка с висока цена на водата над 5 лева за кубик е и ВиК-Варна, където авариите също са  ежедневие. 

Над 4 лева струва тази година водата в Монтанско, Русенско, Плевенско, Старозагорско, Ловешко, Търговишко, Смолянско, Хасковско, във Враца, Велико Търново и Златни пясъци.  
Високите цени на ВиК услугите се приемат въпреки категоричното неодобрение  на омбудсмана Диана Ковачева и предупреждението й, че са икономически необосновани и ще влошат събираемостта. 

На 30 май КЕВР одобри 3,654 лв./кубик за ВиК-Кюстендилска вода и 3,746 лв./кубик за ВиК-Добрич. Преди дни всички общини в Шуменско се обявиха срещу бизнес плана и  поскъпването на водата в Шуменско.  „За“ гласува само държавата в лицето на областния управител. Не беше приета и инвестиционната програма на ВиК дружеството. Дълговете на ВиК-Шумен са 12,493 млн. лева и водното дружество не си е плащало задълженията за ток от октомври до момента. 

Потребление

Потреблението на вода от домакинствата в страната е относително устойчиво, констатира Изпълнителната агенция по околна среда и води. Според последния Национален доклад за състоянието на околната среда общото количество фактурирана от ВиК дружествата питейна вода през 2020 г. е 257 млн. кубика,  което се равнява на 102 литра на човек на ден.  Преди това в периода 2010 - 2020 г. средногодишното потребление на човек на ден е било 99 литра.  Столичани потребяват най-много вода за питейни и битови нужди - 127 литра, следват ги жителите на Благоевград - 113 л. Бургазлиите ползват по 108 литра, а най-икономични са в Търговище - 68 литра.

Според статистиката домакинство от 1 човек използва 5  кубика вода на месец, ако не пуска пералня всеки ден, мие чинии на ръка, не пълни вана и използва разумно водата. Ако домакинството е от двама членове, те консумират по 10-15 литра. Най-много вода се харчи от тоалетната - 24% от използваната, 20% отиват за душа, още толкова за чешмата, 16% са за пералнята, 13% се губят от разни течове, за ваната трябват 3%, а за съдомиялната - 2%.

ВиК аварии отнесоха улица във Варна

Добромир Радушев 

На фона на високите цени на водата (5 лв./кубик)  и планираните мащабни проекти  на ВиК дружеството варненци смятат, че са ощетени заради постоянните спирания на водата, породени от честите аварии по остарялата мрежа и презастроените жилищни райони. 

Особено тежки бяха поредицата от аварии в кв. „Бриз“ в района на Паметника на българо-съветската дружба („Жеравен връх“), където цяла улица пропадна, а избилата вода заля и спря движението по близкия булевард "В. Левски".  От ВиК обясниха, че въпросната тръба е строена 2005-2007 г. с европейски пари и договорът е възложен от Министерството на околната среда и водите. 

"Тръбата е от стъклопласт, защото дистрибуторите плащаха в несвяст комисиони в МОСВ и другарите в министерството направо изнудваха ВиК-тата да използват този материал вместо френския чугун", коментират специалисти. Магистралният тръбопровод би следвало да работи безпроблемно поне 50 години, но при условие, че не се слага румънският боклук от стъклопласт на места с тежки условия, какъвто е случаят с презастроените и с голям наклон улици във въпросния квартал. И 10 директори да сменят, никой няма да планира подмяна на тръбопровод, положен преди 10-15 години, при положение че има хиляди километри тръби на 50-70 години, които текат като кошници. 
Никой не е питал властта във Варна какво искат, когато са им натресли румънските тръби“, коментират специалисти.   

В Русе още нямат кол център

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

От 1 февруари тази година русенци плащат за доставката, отвеждането и пречистването на водата 4,41 лева на кубик с ДДС. До тази дата за същата услуга битовите потребители дължаха на ВиК-Русе 3,85 лева на кубик с ДДС. Причината за поскъпването е непрекъснато увеличаващите се разходи на дружеството заради инфлацията.

От тази дата информационният център на ВиК спря да приема подаването на показания на водомерите по телефона. Това породи недоволство сред пенсионерите, които не работят с компютър и не могат да отчитат разхода си за вода електронно. По тази причина ВиК дружеството обмисля създаването в бъдеще на кол център.

В Кресна плащат само 60 стотинки

Владимир Симеонов

Жителите на община Кресна плащат най-малко за питейна вода в Пиринския край. Там цената на живителната течност, която стига до чешмите на хората, е 60 стотинки за кубически метър. 39 стотинки се плаща за водоснабдяването и 10 стотинки за канализация, като към общата сума се начислява и ДДС. 

Преди седем години имаше голям натиск Община Кресна да стане част от асоциацията по ВиК в Благоевградска област. Стигна се дори до референдум и с гласовете на 1699 души се отхвърли влизането в асоциацията. 

Местните хора бяха категорични, че само така ще се запазят ниски цени на водата. След гласуването в Кресна Благоевградска област остана една от проблемните области, които не изпълниха изискванията за консолидация на всички общини в асоциация по ВиК и наличие на един воден оператор. Това спря възможността да получават европейски пари за ремонти. Над 300 милиона лева са необходими за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа и изграждане на пречиствателни съоръжения в областта. „Водоснабдяване и канализация”- Благоевград оперира в 11 общини в Пиринско. Цената на водата за населението е 2,64 лева за кубик.