0

О т ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър в оставка Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергийната система. Под проекта за решение подписите си са сложили Бойко Борисов, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Делян Добрев. Причината за него е дефицит във фонда за електроенергийната сигурност. От ГЕРБ-СДС и ДПС виждат причината за това в действие на Василев. На това твърдение опонираха от ПП-ДБ, съобщава Нова тв.

Фонд

Проектът за решение предвижда министърът на финансите, без да е посочено конкретно име, да бъде задължен да направи така, че да събере достатъчно средства във фонда, за да има гаранция, че няма да се стигне до повишение в цената на тока.

„В края на миналата година Асен Василев източи 847 млн. от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха остатъци от средства от Европейския съюз. Които можеха да се насочат във фонда и да се използват за енергийни компенсации – да се намали цената на тока и на газа. Бяха взети в Министерството на финансите в края на миналата година и изхрачени незнайно за какво”, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

„На днешната комисия присъствам на някакви сладки приказки и размени между вас, „Има такъв народ” и „Възраждане” по посока Асен Василев. Проблем във фонда има, но той не е от Асен Василев”, подчерта Радослав Рибарски от ПП-ДБ. „Действително в момента има една дупка от около 1 млрд. лв. във фонда. Преди всичко защото цената на електроенергията намаля чувствително”, добави председателят на КЕВР Иван Иванов.

Таван

Междувременно вчера Министерският съвет определи стойностите, които служат за изчисляване на тавана на пазарните приходи на производителите на електроенергия, съобщиха от пресслужбата на правителството. Атомната електроцентрала „Козлодуй" ще изчислява своя таван на пазарните приходи при 150 лв./МWh стойност на произведената електрическа енергия. 

За производителите на електрическа енергия от кондензационни централи на въглища тази стойност е 300 лв., увеличена с умножената по 1,32 средномесечна цена на тон СО2 емисионни квоти за MWh, а за производителите на електрическа енергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или отпадъци, и/или нефтопродукти, и/или комбинация от тях - 300 лв., увеличена с умножената по 0,9 средномесечна цена на тон емисионни квоти СО2 за един MWh. ,,Национална електрическа компания" ЕАД като производител на електрическа енергия от водноелектрически централи ще изчислява своя таван на пазарните приходи при 200 лв. за един MWh.