0

П роизведена в Северна Македония лютеница на босненска фирма измести родния продукт на рафтовете в магазините в редица западноевропейски държави, показа проверка на „Телеграф“.
В Германия продуктът може да се намери в търговски обекти за ориенталски храни. Цената е 4,49 евро за бурканче от 550 грама. 

Българите, живеещи там, споделят, че предпочитат лютеницата с произход бивша Югославия пред тази, произведена у нас, заради по-високото качество. Родната била по-течна и се усещало, че има добавено картофено нишесте. Тя често и липсвала от рафтовете. Македонската пък е едросмляна и доста по-гъста. Освен лютеница с мек вкус на същата цена може да се намери и пикантна.

Държави

Традиционният за българската кухня продукт може да се намери и в редица други западноевропейски държави на цени, започващи от 2,99 евро (около 6 лева) в словенски магазини до 3,39 паунда (7,62  лева) в търговски обекти - физически и онлайн, във Великобритания.

Във Финландия също предпочитат лютеница с произход от бивша Югославия не само заради качеството, но и заради по-ниската цена, разказват българи, посетили северната страна.

Йогурт

Гръцкото кисело мляко пък отдавна е изместило родното от западноевропейските пазари. Магазините в Западна Европа са залети с всякакви вариации на продукта, продаван под наименованието йогурт.

Българското сирене върви по 9,99 евро за кг.

 Българското сирене върви по 9,99 евро за кг.

На рафтовете обаче може да се намери българско бяло саламурено сирене в тенекия, като специално в Германия килограмът струва 9,99 евро, или около 20 лева. То се продава от немска семейна компания, позиционирана основния си бизнес на немския етнически пазар. За сравнение, средната цена на сиренето у нас от витрина на дребно е около 16-17 лева.