0

С редно с 200 лева е скочил наемът на жилище за последните 5 години. От 2019 година досега увеличението на цените за наемане на апартамент е с около 20 на сто за София. Това коментира Ирена Перфанова, член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI и председател на НСНИ в периода 2014-2018г., пред „Телеграф“.

В момента цените на двустайните жилища варират от 450 до 850 евро, може и нагоре. Те зависят от големината на имота, обзавеждането и района, в който се намират. Ако трябва да се каже някаква средна цена то е от 600 до 650 евро месечен наем за жилищните имоти. В западната част на София наемните нива с около 150 - 200 евро по-ниски от тези в южните и източни райони на столицата за същата категория имоти или например средна цена за ж.к. Люлин около 450 евро. 

Позиции

Спрямо останалите страни в Европа, България все още е с по-ниски нива на наемите.

В другите градове на страната увеличението се движи между 10 и 15% на наемите, докато в столицата е по-високо. Причината е, че има повече работа, възможности за развитие и повече концентрация на млади хора и чужденци, които работят в международни компании. В районите на Варна и Бургас също има по-голямо увеличение, заради пристигането на повече руснаци и украинци. 

Като възможност за инвестиция покупката на имот с цел отдаване под наем продължава да е интересна. Доходността при жилищните имоти е около 4%, а при бизнес имотите е 6-7%. По време на пандемията много от собствениците на жилищни имоти, отдавани за краткосрочно настаняване останаха без наематели, тъй като пътуванията намаляха и търсенето спря. Заради това те промениха нагласите си и започнаха да ги отдават за дългосрочно ползване, а други ги обявиха за продажба.

Причина

Перфанова коментира, че ръстът на цените на наемите все още е по-нисък от ръста на продажните цени, но е логичен на фона на това, че техните стойности не са били променяни с години и дори са се понижили преди ковид кризата. В пандемията обаче много хора взеха решение да вложат парите си в имоти, за да съхранят стойността им предвид инфлацията, което доведе до ръст на цените. За София вече е трудно да се даде средна цена, тъй цените са различни в отделните райони. В комплексите в Западната част на София могат да се намерят двустайни в диапазона между 50 000 и 100 000 евро. Докато в южните и източните райони и по-престижната част на центъра цените са над 120 000, но има и по над 300 000 евро.

Плащат по-малко с ипотека

Вноската по ипотеката излиза по-ниска от месечния наем за младото семейство Емилия и Героги Петрови, които имат детенце на 3 години. Емилия разказа пред „Телеграф“, че когато се омъжила за Георги, си намерили жилище под наем за 800 лева на месец. След като се родила дъщеря им обаче, се замислили дали да останат в жилището, защото разходите им се повишили. Преди година обаче собственикът им заявил, че ще вдигне наема с 200 лева и вместо 800 лева ще плащат 1000 лева. Направили си сметка, че е по-добре да купят собствено жилище, а не да плащат наем. Имали заделени средства и инвестирали в покупка на двустаен апартамент в столичния квартал „Надежда“, като вноската по заема възлиза на 750 лева.

Все още тези лихви, които имаме в България, дават възможност на хората да си направят проста сметка и да намерят вариант за покупка на жилище и вноската по заема да е по-ниска от месечния наем, коментира Перфанова.

Гараж в центъра догони апартамент в „Люлин“

Ръстът на цените на гаражите в София догони този на жилищните имоти. В момента в центъра на София има голям дефицит на такива пространства и някой продавачи искат по 60 000 евро за гараж. За сравнение за тази сума може да се купи гарсониера в жк „Люлин“.  Масово се продават гаражи за 35 000 – 40 000 евро.  Доходността от наем не е по-ниска от тази на апартаментите. Отдават се за от 120 до 160 евро в центъра. В южните и източните райони са от порядъка поне 100-120 евро на месец. При тях ръста на наемите е много по-висок от този на жилищата поради дефицита им. На паркоместата продажните цените са с 20-30% по-ниски от тези на гаражите.