0

Б ългарско дружество за връзки с обществеността (БДВО) излезе с позиция във връзка с участието на Александър Бойчев, PR на Парламентарната група на ПП "Продължаваме Промяната" в ефира на NOVA в четвъртък сутрин. В разговора Бойчев заяви, че водещите "нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и се разпространяват фалшиви новини".

По този повод от БДВО посочват, че в качеството си на най-голямата браншова организация са длъжни да заявят, че уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийската харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната.

Радина Ралчева, която е била в ръководството на асоциацията пък написа във Фейсбук, че липсата на всякакви професонални критерии към хората, които получават ключови позиции, води до такива ситуации.

По думите й българският политически ПР е препълнен с хора, които си мислят, че работата е лесна.

„И ми е важно да кажа, че в България има професионални организации, като БДВО, като БАПРА, като АСКО, като ЕАКД, като Дружеството на практикуващите връзки с обществеността към СБЖ, така че все има към кого да се обърне всеки, които има желание, за за получи поне базисни критерии за подбор, или да потърси препоръка за кандидат“, написа още тя.

Ето и пълния текст на позицията:

"Във връзка с участието на Александър Бойчев, ПР на Парламентарната група на ПП Продължаваме Промяната в ефира на Нова Телевизия тази сутрин, където г-н Бойчев заяви че водещите нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и разпространяват фалшиви новини, ние от Управителния съвет на БДВО и Комисията по професионална етика към Дружеството, в качеството си на най-голямата браншова организация сме длъжни да заявим, че:

Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийска харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната

В своите публични изяви и при изпълнение на задълженията си като ПР, говорители или съветници по връзки с медиите, колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти, добрите практики в професията и подобряване на публичната среда.
Препоръчваме на всички комуникационни специалисти в страната и работещи в сферата на връзки с обществеността, независимо от наличието на опит и образование в тази област, да се запознаят с хартата за етични комуникации. Тя е публикувана на сайта на БДВО и всеки може да се запознае с нея тук: http://bdvo.org/.../Sofia_Chart_Ethic_Communications...

Днес пиарът има ключова, стратегическа и управленска функция във всяка организация и в обществото. Това го прави занятие, което изисква мултидисциплинарни умения и знания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR професията не е нито лесна, нито лесно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената комуникация!

Поздравяваме водещите на Здравей, България Виктор Николаев и Мирослава Иванова за професионализма, който демонстрираха и стандартите, които отстояват!"

По-късно и Съветът за електронни медии излезе с позиция по повод скандала.

"Съветът за електронни медии изразява възмущение от поредния опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия. Само ден след вчерашното недопустимо вербално и физическо посегателство върху репортери, Съветът отново се обръща с призив към политици и общественици да положат всички усилия за спазването на нормите в публичното говорене и поведение спрямо журналистите в национален ефир", заявяват от СЕМ. "Използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите са печално известни практики от миналото", подчертават от медийния регулатор. "СЕМ заявява, че всеки опит за демонстрация на нетолерантност и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не допринася за очакванията на обществото да се спазват демократичните принципи на свобода на словото", се казва още в позицията.