0

3500 души на година получават талони за спасители, а около 1300-1500 от тях са за морето. Останалите работят на басейни. Толкова се очаква да са и това лято, обясни пред „Телеграф“ председателят на Националната комисия по водно спасяване към БЧК доц. Стоян Андонов.

Курсовете на повечето места приключват до края на март, но при доста желаещи могат да продължат и до по-късно. Според експерти най-вероятно и тази година ще има дефицит на кадри.

„Това е характерно за всички сфери на туризма. Все пак това е сезонна работа - общо взето, е от 1 юли до 1 септември. Намаляват и желаещите за концесионери на морски плажове. Доколкото видях справката на Министерството на туризма, охраняемите плажове тази година ще са 40% от общия им брой. Така че най-вероятно ще се търсят по-малко спасители“, обясни доц. Андонов. Той обаче изтъкна, че има ръст в заплащането в сравнение с миналата година, като на места достига до 2000 лева. Това обаче зависи от курорта, дали има поета квартира и храна, категория на плажа и др.

Необходимост

„Последните години се забелязва сериозно разбиране от страна на концесионерите и осъзнаване на необходимостта от подготвени водни спасители“, коментира и Велислав Цеков, който е инструктор от Водноспасителната служба към БЧК-Варна и съдия международна категория по плуване в открити води. Той уточни, че за този сезон във Варна се подготвят нови 70 души, които ще получат сертификат за водно спасяване. Провеждат се 2 курса за спасители на море и 4 - за басейн.

„По време на пандемията имаше отлив на чужденци, но плажовете ни бяха препълнени с родни туристи. Така че си имаше нужда от спасители. Надявам се в крайна сметка да изкараме спокоен сезон, дано войната не окаже влияние. Има доста неизвестни засега“, каза Андонов. Той изтъкна, че засега не внасят кадри от чужбина, тенденцията е по-скоро български спасители да избират чужди курорти заради много по-високото заплащане.

Ментета

„Преди години правихме опити да привличаме украински граждани, но това са специфични умения. Появиха се и доста незаконни фирми, които издават талони за спасители. Някои дори не провеждат обучения. Казвам го от личен опит, защото съм попадал на такива хора, които дори не могат да плуват“, каза още Андонов. На някои места пък спасителите били и охранители.

Миналото лято от БЧК-Варна също сигнализираха, че фирми издават фалшиви сертификати за морски спасители. Тогава изтъкнаха, че според тях само по варненските плажове работят около 100 такива спасители, като зачестяват случаите за незаконно практикуване на професията и по Южното Черноморие. Така по данни на БЧК половината плажове тогава са били в ръцете на самозвани спасители.

Тенденция

Положителна тенденция през последните четири години пък е, че има спад на случаите на удавяния. От около 200 случая годишно вече са под 100. Това се дължало на факта, че българинът вече бил по-предпазлив. Програмите за обучения на деца също вече давали резултат.

„Само преди 15 години бяхме на първо място по процент удавени деца в Европа. От 29% случая с удавени деца под 18 години годишно вече паднахме на около 10%. Това е добър показател“, обясни още доц. Андонов.

Два плажа във Варненско със Син флаг, три в Добричко

Два плажа във Варненско - Златни пясъци и Слънчев ден, са със световния стандарт „Син флаг“ от общо 18 плажа и едно яхтено пристанище у нас за 2022 година. Три са плажовете със „Син флаг“ в Добричко - Албена, Бялата лагуна и Кранево-Север. Наградата се връчва от Световната фондация за екологично образование и е атестат за усилията, които се полагат за чистотата на водата, прилежащите съоръжения, безопасността, екологията и цялостното управление. Програмата „Син флаг“ е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE) - неправителствена организация, в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Неин представител за България е Българското движение „Син флаг“, като самата награда е най-утвърденият екоетикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над 4000 плажа и яхтени пристанища.

През 2021 година 13 плажа и едно яхтено пристанище бяха постигнали световния стандарт „Син флаг“ в България. Това бяха плажовете на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг, Аркутино и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличено пристанище в България – „Марина Диневи“.