0

У никален дигитален вариант на почерка на поета революционер Христо Ботев вече е факт. Инициативата е продължение на изработения миналата година цифров шрифт на Васил Левски. Това е първият подобен проект у нас, като целта е популяризирането на исторически личности.

„В други страни има дигитализирани почерци - на Пикасо, Пушкин, Гогол. Затова се заехме с тази инициатива и тя се възприе много добре. Целта ни е да реализираме социално значими проекти и всяка година да обявяваме шрифт по почерка на историческа личност. Това ще остане в културното наследство“, обясни пред „Телеграф“ Стоилка Арсова, която е вдъхновител на проекта и участва в организацията му. Самата работа по дигитализацията е отнела 10 месеца, което включва проучване на архива в Националната библиотека.

„Партньорите ни предоставиха да видим самите оригинали, съхранени при специални условия. Усещането на видиш оригиналния почерк на Ботев, писмото, което е написал на кораба „Радецки“, е невероятно. По този начин усещаш вълнението му, отпечатъците на мастилото, смелостта на подписа. Всичко това по някакъв начин рисува пред теб образа на нашия поет и революционер“, коментира Стоилка Арсова.

Според художника Кирил Златков пък почеркът на Ботев, за разлика от този на Левски, е много по-динамичен и неравномерен. Изпълнен е с вариации на формите на буквите, подчертавания и нервни акценти.

„Има интересни особености, една от които са формите на по-голямата част от главните букви. Някои от главните (Ж, У, Ф, Ц, Щ) имат силно изразени долни дължини, близки или по-силно изявени от тези на редовните варианти на тези букви. Избраните варианти за формите на главните са много красиви и динамични, някои от тях действащи като самостоятелни графични композиции, но запазващи четивността и характера на оригиналите“, пише Златков в рецензията си.

Шрифтът се предоставя напълно безвъзмездно на желаещите след попълване на декларация за целите на използването му на https://www.bcard.bg/Botev/.

Цифровият шрифт беше представен в Драгоман на 2 юни вечерта в присъствието на ученици и учители на местното училище, носещо името на Ботев.

Почеркът ще бъде изпратен до 500 институции, които са дали заявка предварително. Става дума за издателства, училища в чужбина и физически лица. Организаторите ще се свържат и с учебни заведения зад граница, които носят името на Ботев. Целта е да се запали искрата на малките деца, които да усетят неповторимото усещане, когато пишеш с почерка на Ботев.

Предстои и нова инициатива - вдъхновителите на проекта ще „осиновят“ и вестник „Знаме“, издаван от Ботев в 19 броя.

„Ще го реставрираме и ще се грижим за него да бъде запазен в съвършен вид. Веднага след това започваме да работим и по дигиталния шрифт на Георги Раковски“, обясни още Стоилка Арсова.