0

С амо 4 души като Габриела, която обяви гладна стачка пред Съдебната палата, чакат решение на Софийския градски съд за юридическа смяна на пола. Това съобщиха от СГС за „Телеграф“. От 7 дела, постъпили в съда тази година, едно е прекратено, едно е решено, като е постановен отказ за юридическа смяна на пола, а останалите са насрочени за следващата година, показа проверка.

Повод

Повод за нея стана гладната стачка на транссексуалната Габриела пред Съдебната палата в столицата. Недоволството идва от отказ на съд да разреши вписването на женското й име в личната карта. Трансжената е подкрепяна от няколко неправителствени ЛГБТИ организации, борещи се за правата на хора като нея. През февруари тази година Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, с което се отрязва възможността на трансхората за юридическа смяна на пола, тоест да сменят имената си в документите за самоличност от мъжки на женски или обратно. Така молбите пред Софийския районен съд за подобна смяна от февруари насам рязко секнали. Втората инстанция – СГС, трябва да се произнесе по малкото останали висящи дела. 

ОБЪРНАТА ТЕМИДА: Мъж в рокля обяви гладна стачка в съда!

ШОК: Полицаи съблекли мъжа в рокля, търсили пенис!

Пример

„Телеграф“ потърси за мнение по въпроса транссексуалната Глория Йорданова, която от години живее в Германия. „Хората с такава ориентация не парадират с това тук. Те не се възползват от това, че като е транссексуален – дай сега тука да натопя някого. Докато в България е обратното“, твърди Йорданова. „Аз не одобрявам тези нашите Емилита и т.н. Двама-трима сега там са се накачулили на Съдебната палата, ами вдигнете се всички. Като искате права, вървете и си ги потърсете. Като не става - отивайте в друга държава. Откажете се от българското си гражданство, пък пак си живейте в България, но си бъдете немски граждани примерно или австрийски, но ще се водите по документи жени. Това парадиране ми идва малко в повече. И хората затова са настроени така“, категорична е Глория. Тя разказа, че сменила пола си в Германия. 7-8 години преди това била на хормонална терапия. По думите й властите там я водят жена.

Цена

„В България трансхората са около 3-4-ма“, твърди Глория и дори ги изброява поименно. Обикновено това са мъже, станали жени. Обратната смяна - от жена да станеш мъж, е много по-сложна. „Повечето хора не правят разлика между транссексуални, травестити, драг изпълнители или хомосексуалисти и това е тъпото. За тях всички са под един знаменател – педе*асти, и това е. Което е изключително тъпо. Не сядат да прочетат кое какво е, през какво минават тези хора“, казва Глория. Тя разказа, че усетила, че е различна още като била 7-8-годишна. „Казах на нашите, че харесвам момчета. Започнах да задавам въпроси. Родителите ми първоначално не ми обърнаха внимание, но после вече като станах на 10 години, започнаха да виждат, че самата аз съм феминизирана - гласът ми, косата ми, носех прилепнали дрехи и решиха да ме заведат на лекар - на психолог. Той им каза, че съм момиче в мъжко тяло“, разказа Глория. По думите й в началото баща й бил много против, но с времето го приел. „Родителите ми бяха първите, които ми купиха хормони“, спомня си Йорданова. По думите й не била водила полов живот като момче, била изключително срамежлива. „Беше ме срам от това, което имах между краката си, мразех го, не исках да го виждам. Много зле се чувствах“, казва тя. „Вече после, като станах по-голяма, придобих повече самочувствие“, твърди тя.

В Европа даваш Е50 000 и ставаш жена, в Тайланд е по-евтино

Операцията за смяна на пола в Германия се поема от държавата, твърди Глория. Това обаче става, след като психолог надлежно е удостоверил, че дадената личност е жена в мъжко тяло например. Ако не си здравно осигурен обаче, операцията струва между 50 000 евро и 70 000 евро, в зависимост в кой град и в коя болница се прави. Като цяло цените в Западна Европа варирали в този диапазон. В Тайланд пък операцията по смяна на пола била много по-евтина - около 20 000 евро. Тук обаче не се включват разкрасителните процедури като поставянето на силикон.

*По темата работиха Тереза Тренева и Мариана Маринова