0

Н е е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия. Какво се случва, когато има срив в системата и трябва да се изчака връзката да бъде възстановена, а пациентът чака лекарство? Това попита общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Според нея проблемите, за които се говори вече 4 месеца, свързани с електронните рецепти, не са решени. „Нека да има възможност да се изписват хартиени рецепти, когато няма възможност да се изпише електронна”, уточни тя пред NOVA.

Д-р Георги Миндов пред „Телеграф“: МЗ да разработи безплатен софтуер за лекарите, които не могат да издават е-документи

Тя добави, че решението за евтини лекарства за сърдечно-съдови болести е довело до огромни опашки пред кабинетите. „Проблемът идва от там, че безплатното лекарство не може да съществува на една рецепта с лекарство, за което трябва да се плати, а медиците в момента трябва да преработят всички рецепти”, обясни тя.

„Не е възможно да се работи по тази административен начин. Не трябва да се вкарват безумни административни тежести”, каза още медикът.

Гергана Николова добави, че покритието в България на задължителните ваксини, за миналата година, е 93%. Тя призова хората да не вярват на лъжливи реклами в интернет, в които медици рекламират лекарства със своите лица. Не се заблуждавайте, използват се имена на хора, без тяхно съгласие”, допълни тя.