0

С рок до края на седмицата е поставен неофициално за изчистване на неясноти около прилагането на текстовете от НК за конфискация на автомобилите на пияните и дрогирани шофьори, научи „Телеграф“.

Юристи от „Продължаваме промяната“ (ПП) вчера обсъдиха с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя. Това огласи депутатът от ПП Явор Божанков, който е участвал в срещата. Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Прибързано

„Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката“, коментира Божанков, цитиран от БТА. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобилът, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, допълни още Божанков. Според него част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение, уточни депутатът от ПП и допълни, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Хипотези

Срещата коментира във Фейсбук и Настимир Ананиев от ПП. Според него изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и „законодателни промени за прецизиране на някои хипотези“. Ананиев допълва, че предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, прокуратурата и Военномедицинска академия.

Един от основните проблеми, който всички отчитат, е свързан с положителните резултати за наркотици при шофьори, които всъщност са употребявали лекарства. За други неща обаче специалистите по темата са единодушни.

„Няма значение кой шофира - недопустимо е да седнеш да караш пил. Особено когато си някаква публична фигура - това е просто скандално“, коментира пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат "най-милото, най-свидното" – автомобила“, категорична е Русинова. Тя обаче е скептик: "В обществото няма желание за промяна. Няма желание за промяна и у тези, които ни управляват. Под много голям натиск - успяха да променят, но колко години трябваше. Лично аз очаквам съвсем скоро тази мярка да бъде отменена, отново под натиска на болшинството. Просто на хората не им изнася да има такива мерки".