0

П ек и порои ни морят по спирките, защото махат навесите, а заедно с тях и пейките. Това показа проверка на „Телеграф“ в страната. Демонтажът на много от козирките вече започна в София. В същото време екипът ни установи, че където има исторически личности – Левски, Ботев, Паисий Хилендарски, вандалите не смеят да трошат, а пътниците ги пазят.

Навесите са амортизирани, бракувани и не подлежат – този отговор получават софиянци на многобройните сигнали в Центъра за градска мобилност. Следва уточнение, че сигналът е включен в списък с предложения и ще бъде взет при възможност за нови спиркови навеси. „Телеграф“ научи, че предстои поръчка за такива, но те ще бъдат разпределени по усмотрение на ЦГМ на места, където те считат, че има повече пътници, като по наша информация с предимство са тези в центъра на града. Затова жителите в други квартали готвят колективни подписки с настояване и те да има къде да седнат, да подпрат пълните пазарски чанти или да се скрият от жарещите лъчи на слънцето. 

Липса

След катастрофа на „Ботевградско шосе“ спирката с код 2022 на автостанция „Изток“ например изчезна. Месеци наред там имаше нахвърляни плочи, в които чакащите се спъваха. Те бяха наредени след подаден сигнал, но пейката, която споделяха слизащите от няколко междуградски линии пътници, вече я няма. Отговорът е, че навесът е унищожен и не подлежи на ремонт.

Затова сега пенсионери се крият под короните на дърветата отсреща, а при идващо превозно средство притичват по шосето, което може да доведе до инциденти. В подобна ситуация е и спирката с код 1871 на ул. „Витиня“, където обаче от ЦГМ се измъкват с обяснение, че навесът бил амортизиран и затова го бракували. Така е и в редица други квартали. В същото време от 19 юни влезе в сила лятното разписание, заради което хората чакат по 40 и повече минути на спирка, а край някои търговски вериги – над час. 

Ориентация

Близо 240 са спирките на градския транспорт във Варна. На много от тях обаче няма указателни табели, а на тези, на които има, не е написано нищо, оплакват се варненци. "Даже и постоянен жител да си, пак не можеш да се ориентираш за къде се пътува“, коментират те. Голяма напаст са графитите, с които масово са нашарени спирките в морския град.

Варненецът Митко Иванов проявява самоинициатива. Над 6 години вече той чисти спирки. "Просто искам да живея в чист град. Не мога да свикна с това, че има толкова много нередности. Съжалявам, но нямам точна информация колко спирки съм почистил до момента, но приблизително става въпрос за около 30. Занимавам се не само със спирките. Понякога правя дребни ремонти. Бих искал да призова общината, защото повечето неща зависят от институциите, а не толкова от гражданите. Именно институциите могат да променят поведението на хората. Щом например няма нито един глобен вандал, защо да спрат?”, казва мъжът.

В Шумен също дадоха 15 000 лв. за ремонт на спирки, потрошени от вандали. Пак там част от спирките са обновени по инициатива на общината и местни фотографи. Докато чакат автобус, пътниците могат да си припомнят позабравени места и паметници на културата. Картините, които красят 9 спирки в Шумен и село Мадара, са били заснети по време на фотографски пленери.

„Нямаме закрити спирки в Стара Загора. Напротив – например в Южната Индустриална зона създаваме нови и пренасочваме някои от автобусите. Причината е, че тя се развива много добре и се явява нужда от това“, похвали се пред „Телеграф“ зам.-кметът Радостин Танев. Предвиждат се няколко нови линии. Сред най-очакваната е тази, която свързва кв. „Железник“ с „Аязмото“ и съответно кварталите „Самара“ и „Зора“. Графиците и маршрутите на новата транспортна схема до селата пък ще са съобразени с това колко хора използват автобусите, какъв тип са населените места, дали има работещи и учещи.

В община Симитли

Четеш завети, докато чакаш

Автобусните спирки в община Симитли бяха преобразени с исторически минигалерии, изпълнени с ликове на велики личности и техни завети. Инициативата обхвана местата за чакане на рейс не само в града, но и във всички села на територията на общината. 

„Националните ни герои, сред които Георги Бенковски, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, както и техните вечни завети оживяха в община Симитли, за да напомнят, че по нашата земя са ходили велики българи, които пожертваха себе си в името на нашата свобода“, каза за „Телеграф“ кметът на Симитли – Апостол Апостолов.  Той отчете, че година и три месеца по-късно няма нито едно посегателство срещу тях.

Русе спря концесиите

Общината в Русе прекрати концесията на 260-те спирки на градския транспорт. Договорът бе подписан през 2012 г. за срок от 15 г., но по взаимно съгласие бе разтрогнат на два етапа – първо за 130 спирки, после и за останалите. 

Концесиите на спирките се оказаха безсмислени още през 2020 г., когато затвориха павилионите „Лафка“ и приходите секнаха. Така от началото на тази година общината се оказа стопанин на всички спирки в града и на около 50-те павилиона към някои от тях. 

По темата работиха: Кристи Петрова, Владимир Симеонов, Жанета Йорданова, Добромир Радушев, Елена Дюлгерова