Б ългаринът пие по-евтин купешки алкохол сега, отколкото при последните години на социализма.
Реалните цени, при които са изчистени влиянието на инфлацията и паричните реформи, са наполовина спрямо тези в последната година от управлението на Тодор Живков. А спрямо 80-те години на 20-и век разликата е още по-голяма.
СЛЕД НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ: Стигнахме доходите при Тато!
Агро Телеграф: Литърът ракия – 14 лв. от казана (СНИМКИ)
Най-поскъпналите стоки от установяване на комунистическия режим досега пък са фасулът и месото.
Изследване
Това сочи мащабно изследване на трима учени от Софийския университет, за което „Телеграф“ писа. Авторите на анализа са доцентите Ралица Симеонова-Ганева, Калоян Ганев и Мартин Иванов. Учените правят опит да сравнят потребителското благосъстояние на българите в периода от 1948 г. (началната година с надеждни статистически данни) до 2023 г.
Този период е разделен на три подпериода – социализма (1948-1989 г.), прехода (1990-2002 г., когато страната е определена като функционираща пазарна икономика) и евроинтеграцията (2003-2023 г.).
Учените са анализирали цените на седем вида стоки – алкохол, хляб, лук, ябълки, фасул, месо и захар, покупателната способност на средната заплата спрямо всеки от изброените продукти и потреблението на тези продукти. Те са превърнали цените през индекс, за да изчистят влиянието на инфлацията и паричните реформи, и са използвали за базова година 1948-а.
ВНИМАНИЕ: Иде вълна от менте вино и ракия!
Установили са, че от 1948 до 2023 г. най-голям спад на реалните цени се наблюдава при захарта – минус 65,3%, следвана от алкохола – минус 57,4%, хляба - минус 37,7%, и ябълките – минус 23,5%. За същия период реалните цени на фасула са се увеличили 2,2 пъти, тези на месото 32,5%, а на лука с 1,1%.
Заплати
Покупателната способност на средната заплата през целия изследван период се е подобрила 10,2 пъти за захарта, 8,3 пъти за алкохола, 5,7 пъти за хляба, 4,6 пъти за ябълките, 3,5 пъти за лука, 2,6 пъти за месото и 1,6 пъти за фасула.
НЯМА ГРАДУС - НЯМА РАДОСТ: Мъж иска от жена си 80 литра изпита ракия!
Между 1952 и 2023 г. най-голямо увеличение на консумацията се наблюдава при алкохола – 4,6 пъти, следвани от захар и захарни изделия – 2,6 пъти, месо и месни продукти 2,5 пъти и зеленчуци и зеленчукови консерви 12,4%.
Най-голям спад се наблюдава при хляба и тестените изделия със 72,5%, плодове и компоти с 26,5% и фасул с 12,8%.
София Симеонова