0

Е кваториални нощи с 30 градуса засичат метеорологичните станции у нас, съобщи пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев.

Най-нажежени са Сандански, Русе, а от няколко дни и Варна, където средноденонощните температури не падат под 29-30 градуса. В Сандански вече седми ден е над 30 градуса и през деня, и през нощта.

Поредица

Освен екваториални у нас има и тропични нощи. Това лято в България има дълга поредица точно от такива вечери, при които температурата преди изгрев слънце не пада под 20 градуса. Редица градове са измъчвани от жегата, а по поречието на Дунав и Струма вече 14-и ден има непрекъснати тропични нощи.


У нас топлата вълна ни поти вече трета седмица.

Поредица от екваториални и тропични нощи има у нас

 Поредица от екваториални и тропични нощи има у нас
Милена Димитрова

Тези дни в България се очакват температури от 40-41 градуса, като е възможно термометрите да засекат дори по-високи стойности. Максимумът на затоплянето у нас се очаква във вторник, сряда и четвъртък. След това има вероятност за леко разхлаждане и понижение на температурите с 5-6 градуса, но това са прогнози, които може и да не се сбъднат, отбелязва климатологът.

Рекордът за най-висока температура, измерена някога в България, е отбелязан на 5 юли 2000 година в град Пловдив, когато термометрите са отчели точно 45 градуса. Според проф. Рачев задаващите се адски горещини няма да успят да го подобрят.

Затопляне

„У нас жеги от 40-41 градуса не са нещо невиждано. В историята на Земята е имало периоди на затопляне и захлаждане, но ние нямаме писмена памет от тези времена и не знаем какво да очакваме.

 Притеснителното е обаче скоростта, с която става затоплянето, и продължителността на тези горещи вълни. Напълно е възможно тази година да се окаже най-топлата в световната история .

За момента 2024 година е с около градус и половина по-топла от 2023 година. Очаква се развитието на един климатичен феномен в Тихия океан - Ла Ниня, който би могъл да доведе до понижение на глобалните температури“, отбеляза още професорът.

В края на юли очакваме така наречените горещници. На 28, 29 и 30 юли са климатично най-топлите дни в годината. Какви ще бъдат температурите тогава не може да се прогнозира отсега, казва проф. Рачев.