0

С пълно единодушие депутатите приеха на първо четене промените в Закона за висшето образование. С тях се залага увеличаване на финансирането. Предлага се минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните университети и стипендиите за докторантите да е не по-ниска от 125% от средната брутна заплата в страната за последните 12 месеца, а на преподавателите - поне 170 на сто. Заделят се 10 млн. всяка година за научна дейност до 2030-а, съобщава БНР. 

"Недостатъчното финансиране на системата на висшето образование е сериозна пречка за привличане и задържане на талантливи и мотивирани млади преподаватели“, е записано в мотивите на вносителите от ДПС и ГЕРБ-СДС. През 2023 г. минималната заплата на най-ниската академична длъжност - асистент, е 1810 лв. и изостава от темпа на развитие, за да бъде академичната общност конкурентна и да се доближи до европейските критерии, се посочва още в мотивите.

Според депутата от БСП проф. Румен Гечев предлаганото увеличение не е достатъчно.

Той настоява успоредно с повишаване на средствата, да бъде заложен критерий, така че получаващите ги да останат в страната:  "Кой ще бъде този докторант от провинцията или от София, който няма жилище!? Той с 1000 лева ще си плати горе-долу квартирата и четири години трябва да се опитва да оцелее физически, през което време ние очакваме от него той да прави наука.

Аз поставям още един въпрос: Каква е гаранцията, че ние ще увеличим примерно не с 25% спрямо минималната, а с 80 процента, или със 100 процента, каква ни е гаранцията, че завършващият докторант няма да си хване самолета и да замине за Бряг на словоната кост?".

Андрей Чорбанов от ИТН предупреди, че това трябва да се прави внимателно, за да не отблъсне младите учени.

Едни от вносителите на промените - Красимир Вълчев, от ГЕРБ-СДС, защити предложенията: "Заплатите в частния сектор растат. Много е трудно да задържиш най-добрият студент в инженерна специалност, когато предприятието ти предлага доста по-висока заплата, а още по-трудно е в сектора "Информационни технологии".

Българското висше образование, както беше споменато от проф. Гечев, е в неравна конкуренция с останалите страни. Ако искаме да имаме добри преподаватели, ако искаме да имаме качествено висше образование, трябва да имаме и минимални стойности на заплащането. Това не е единственото условие, но е задължително условие".