0

3 секунди ще мига зеленото на светофара, когато и ако някога бъде отново върнато по кръстовищата у нас. Това заявиха експерти за „Телеграф“, след като част от тях поискаха от новия кмет на София Васил Терзиев да върне практиката зеленото на светофара да мига, преди да се смени с червено. Нововъведението се задържа в София преди години, но през 2021 г. отпадна, след като административната прокуратура бе сезирана и отсъди, че мигането няма законово основание. Мотивът бе, че в наредбата е записано, че сигналът за преминаване е зелен и постоянен.

Желание

Искането за връщането на мигането дойде от шефа на Института за пътна безопасност и бивш началник на КАТ-София Богдан Милчев. Според него зелената мигаща светлина дава повече информация на шофьорите и по този начин могат да управляват риска от настъпване на ПТП по-ефективно. Милчев посочва и че с около 15% се е увеличил пътнотранспортният травматизъм в София с премахването на мигащия зелен светофар.

Анализ

Няколко противоречиви проучвания за ефекта от мигащото зелено са правени у нас, като това е основната причина държавата засега да не предприема официалното му въвеждане. Изследване на Европейския център за транспортни политики сочи, че мигането намалява катастрофите в кръстовища. Според експеримент на БАН обаче ефект няма. За да се въведе мигането на зелената светлина, трябва да бъде променен Законът за движението по пътищата, правилникът за прилагането му, както и наредбата за светофарните уредби. Според експертите от ЕЦТП мигането на светофара трябва да е 3 секунди, независимо от дължината на фазите – по едно мигане в секунда. В закона пък значението на този сигнал трябва да бъде дефинирано като „Преминаването позволено. Предстои промяна на сигнала“. „Със сигурност няма как мигането да се въведе само в София, тъй като съгласно международното право страната ни е длъжна да има еднаква уредба на всички светофари“, каза за „Телеграф“ шефът на ЕЦТП Диана Русинова.