0

П ожарът в Малешевска планина, който лумна над село Микрево, продължи да гори с пълна сила, а премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов описаха ситуацията като „много тежка“. 

Стотици пожарникари, горски, военни и доброволци гасиха пламъците, които засегнаха над 7 хиляди декари горски масиви, както и много земеделски земи. „Всеки момент ще се включат два шведски самолета, които ще заменят френските, които трябва да идат на други мисии – в Северна Македония и Гърция“, каза за „Телеграф“ кметът на община Струмяни - Емил Илиев. Летателните машини участват в гасенето по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Бедствено положение в община Струмяни заради огнения ад в Малешево!

„Евакуираните над 100 жители на селата Кърпелево и Цапарево са настанени на различни места - някои са при роднини, повечето са в базата на Спортния интернат в Сандански“, каза Илиев. 

Доброволци

Днес има нужда от много доброволци за потушаването на пожара в община Струмяни. Периметърът на огнената стихия е голям и ще има нужда от хора, които да обхождат вече обработени места. Националната Асоциация на доброволците пусна съобщение, че сборният пункт ще бъде в центъра на село Микрево в 07:00 часа тази сутрин. Доброволец, участващ в гасенето на горски пожар, трябва да бъде облечен по възможност с огнеупорно защитно облекло, каска, защитни очила, респиратор или маска, ръкавици, здрави обувки или ботуши за стабилност и защита на краката, за предпочитане с метални бомбета. "В случаи, че нямате огнеупорно облекло, бъдете подготвени с дълги дрехи, от несинтетични материи, светлоотразителни елементи, ръкавици, очила и маски. Задължително си носете храна и вода са собствени нужди! Ако имате, вземете с вас - тупалки, лопати, пръскачки!", призоваха от Асоциацията и предупредиха, че който има желание да се включи, трябва да спазва стриктно инструкциите на компетентните органи на място.

Граница

Вчера продължи и гасенето на пожара край българо-гръцката граница в планина Славянка. На терен са пожарникари, горски служители и военни. Те получиха помощ и от военен хеликоптер от база „Крумово“. Огнеборците потушаваха отделни огнища в периметъра на пожара, който навлезе на наша територия. Доброволци не се допускат заради риска от избухването на мини в района. „Работи се по целия периметър, за да предпазим нашите иглолистни насаждения от огъня. Правим сега просеки по източния и по западния фронт на пожара, на север има асфалтов път“, каза вчера за „Телеграф“ Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци. 

СЪЩИНСКИ АД: Пожарът в община Струмяни се разраства!

Ситуация

„Пожарната обстановка продължава да е сложна“, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на вчерашното правителствено заседание. Той информира министрите за ситуацията и за помощта, която се оказва от други страни членки на ЕС. „На тях трябва да свалим шапка“, каза служебният премиер и подчерта, че няма страна, която сама да може да се справи с такъв размер на бедствие. Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че вчера страната ни е отправила поредно искане за помощ чрез Механизма на ЕС. Стоянов заяви, че страната ни има „крещяща нужда“ от самолет за гасене на пожари, както и от хеликоптери. Според него тази техника трябва да бъде към Министерството на вътрешните работи, а не към Министерството на отбраната, тъй като по думите му процедурите във вътрешното министерство са по-облекчени. Малко по-късно президентът Румен Радев призова за преразглеждане на решението. „България няма как да си позволи да дублира една и съща дейност в няколко структури“, каза Радев. Според него не е ясно с какво ще се занимават екипажите в МВР в останалото време, при положение че техниката за гасене се ползва 1-2 месеца годишно.