0

М инистерството на културата търси с конкурс виртуози да свирят на уникални цигулки, които навремето Людмила Живкова купува за над $30 млн.
Това се случва в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Поводът са честванията покрай 1300 годишнината на българската държава на Балканите, чийто връх е през 1981 г.

Тогава държавата с изричното настояване на Людмила Живкова купува няколко уникални инструменти, четири от тях са собственост сега на Министерството на културата. Това са три цигулки - „Страдивариус“ от 1716 г. (на нея свири Минчо Минчев), „Гуарнери“ от 1733 г. (свири Стойка Миланова), „Джофредо Капа“ от 1691 г. (свири Евгения-Мария Попова) - плюс виолончело „Матео Гофрилер“ от 1785 г. (свири Венцислав Николов).

Преследване

Министерството на културата в момента си е върнало трите цигулки и търси виртуози, които да свирят на две от тях, „Страдивариус“ и „Гуарнери“. Това са едни от най-уникалните музикални инструменти в света въобще. А „Страдивариус“ от 1716 г. е била преследвана от нацистите, които са искали да я имат като истинска свещена реликва.

Тя е известна и с прозвището Барон Витгенщайн, защото дълги години е притежание на легендарната с богатството си фамилия. С възкачването на Хитлер на власт той отправя взор как да обогати не само хазната, но и да вземе уникални инструменти за прослава на Третия райх. Фамилията Витгенщайн обаче не иска да отдава едно от най-ценните си притежания.

През 1938 г. Паул Витгенщайн успява да отиде в Швейцария. Цигулката, дело на Антонио Страдивари, е била в дома му във Виена. Музиканти отиват на турне и успяват контрабандно да изнесат тази и още една цигулка (на Гуаданини), както и други инструменти. А на връщане в калъфите поставят евтини инструменти и никой не забелязва размяната. Така уникатът на Страдивари стига в Швейцария.

Минчо Минчев със спасения от Хитлер уникат на Страдивари

 Минчо Минчев със спасения от Хитлер уникат на Страдивари
Булфото

След време фамилията Витгенщайн получава разрешение от нацистите да напусне Германия, като срещу това дава почти цялото си феноменално богатство, смятано за второ по големина в Германия и окупираните земи след това на Ротшилд. А цигулката отива в Лондон, после в Ню Йорк. На нея свири концертмайсторът на филхармонията на Ню Йорк Джон Кориляно-старши. През 1979 г. „Страдивариус“ става собственост на българската държава и тя я дава под наем без пари на Минчо Минчев, който я съхранява в идеално състояние.

Наем

Цигулката на Гуарнери дел Джезу, на която свири пък другият изключителен виртуоз - Стойка Миланова, също е уникална със звук, макар да няма такава драматична история. Но драма има в създаването на този уникат. Тя е шедьовър, но по това време Дел Джезу се пропива и веднъж при пиянска свада в кръчма удря мъж, който при падането счупва черепа си в масата и умира незабавно. Заради този трагичен инцидент лютиерът прекарва няколко години в затвора, но вече е създал прочутата си цигулка Guarneri del Gesù - Consolo.

Гаранции

След като тя бе върната от Министерството на културата по-рано тази година, влезе сега и в конкурса. Новите изпълнители на тези инструменти няма да плащат наем, но ще трябва да дадат сериозни гаранции. Уникалните цигулки се съхраняват при специални условия. А министерството изисква декларация за наличие на необходимите условия за опазване на музикалния инструмент (като например охрана/СОТ, температура, влажност, осветление, отопление, отговарящи на съответните стандарти).

Йова, дъщерята на Стойка Миланова, връща на държавата цигулката на майка си, приета от зам.-министър Виктор Стоянов.

 Йова, дъщерята на Стойка Миланова, връща на държавата цигулката на майка си, приета от зам.-министър Виктор Стоянов.
Министерство на културата

Наемът на цигулките ще е пет години, което може да създаде известни затруднения, тъй като досега са ползвани без време, но с условието, че държавата винаги може да си ги поиска. Виртуозите щя трябва да докажат, че са такива поне от пет години насам, като предоставят списък къде са свирили от 2019 година насам. И да дадат друг списък къде ще свирят до 2029 г.