0

Б ългария си постави нова цел – да има най-високия пилон с националния трибагреник в Европа – цели 111 метра. Очаква се пилонът да бъде открит на 13 юли с концерт, в който ще участва Лили Иванова. Амбицията на организаторите от фондация „Наследство в бъдещето“ е да развеят флага на България на внушителната надморска височина от 1430 м. 11-метровият пилон символизира площта на България от 111 хил. кв. км, както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите.

В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединението на българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината. Екозащитници обаче реагираха остро на разравянето на това място, както и на тезата, че това е временно съоръжение, след като се налива бетон. Това потвърждават и самите организатори. Според тях пилонът „Рожен“ ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции и 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв. м.

"Подготовката върви по план. Нямаме на този етап сериозни спирачки, с изключение на най-важната част - това е финансовата. Имаме да събираме в рамките на следващите седем, осем дни, може би - до десет, имаме да събираме още 140 хиляди лева. Аз съм оптимист, че това ще се случи. Всеки ден получавам обаждания и от страната, и от чужбина. Така с подкрепа - морална и финансова, съм оптимист, че ще се справим и пилон на 13 юли ще има“, коментира пред БНР Симеон Караколев, председател на фондация "Наследство в бъдещето".

Скандал

Дискусията, която се разрази в социалните мрежи, прерасна в скандал. Вчера Владислав Панев и Илина Мутафчиева от „Зелено движение“ обявиха, че внасят въпроси. „Гледката на влизащите в планината багери, разкопаването на полята и леенето на арматура предизвиква недоволство и поредната безсмислена поляризация. Доколкото всеки човек има различна гледна точка за естетика и какво е патриотизъм, няма как да слагаме жалони на тази тема. Не е това целта ни. Българското знаме е светиня и символ на държавността. 

Важно е обаче да изясним законността на действията на собствениците на терена на Рожен“, заявиха от „Зелено движение“, част от коалиция “Продължаваме промяната-Демократична България”. Във въпросите към министъра на земеделието Кирил Вътев се казва: „Както е видно от снимките, с които разполагаме, при изграждането на пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели.

Процедурата по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет-Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? Има информация, че пилонът е преместваем обект. С оглед на това, че се касае за обект, чийто фундамент е бетонов и вкопан в земята, считате ли, че същият може да се приеме като преместваем с оглед дефиницията, че преместваем обект е този, който може да бъде преместен в цялост на друго място?“. 

Разрешително

Зададени са и въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков: „Издадено ли разрешително за строеж. За какъв обект - пилонът и фундаментът разгледани ли са в цялост в съответното разрешително. Влязло ли е в сила разрешителното и кога? Извършен ли е контрол по разрешителното? За обекта има ли изготвен Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, и същият в съответствие ли е с Общия устройствен план на община Смолян? Разгледан ли е Подробен устройствен план на сесия на Общински съвет и ако да, на кое заседание, какво е решено? Обявен ли е Подробният устройствен план на собствениците на съседните имоти?“.

Строителната площадка за изграждане на пилона с височина 111 метра в местността Рожен не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда и съответно не трябва да има оценка за въздействие върху околната среда, съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите, цитирайки проверка на Регионалната инспекция в Смолян. Оттам са проверили сигнал на еколозите от "Сдружение за дива природа Балкани".